Порошенко звинуватив Росію в організації кібератаки проти України

14:41, 10.07.2017
Порошенко звинуватив Росію в організації кібератаки проти України

Єнс Столтенберг і Петро Порошенко під час зустрічі на Банковій.

Російська Федерація була організатором кібератаки проти українських компаній, банків та урядових інституцій, яка сталася 27 червня. При цьому, кібератака є ключовим елементом гібридної війни Росії з Україною.

 

Про це заявив президент Петро Порошенко під час спільної прес-конференції з Генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом у Києві в понеділок.

 

"Кібератаки – це ключовий елемент гібридної війни. І зараз ми маємо свідчення того, що остання кібератака була організована Російською Федерацією", - сказав Порошенко.

 

Глава держави зазначив, що саме співпраця у галузі кібербезпеки є головним напрямком у роботі України та НАТО, один з трастових фондів альянсу конкретно працює в цій сфері.

 

"Йдеться не лише про забезпечення програмним забезпеченням та технологіями, зараз ми також отримуємо обладнання не лише для захисту наших інституцій від можливих наступних кібератак, але і для їх попередження і виявлення", - сказав Порошенко.

 

Президент додав: "За 40 хвилин після нападу координація між країнами НАТО, нашими партнерами, та Україною, була організована у досить ефективний спосіб, що дає нам можливість мінімізувати хвилю нападів, які сталися 27 червня".

 

У свою чергу, пан Столтенберг зазначив, що НАТО надасть Україні спеціалізоване обладнання для захисту від кібератак.

 

“Одна із галузей, якій ми надаємо дедалі більше уваги у нашій співпраці з Україною, є саме галузь кібербезпеки. Ми зараз знаходимося в процесі надання Україні нового обладнання для деяких ключових урядових інституцій і владних структур, що дасть можливість Україні розслідувати, хто стоїть за тими чи іншими кіберударами, оскільки реагування на них має надзвичайно важливе значення. І воно також має допомогти Україні захисти свої ключові владні інституції від кібернападів”, - сказав Генсек НАТО.

 

Крім того, він зазначив, що у питанні кіберзахисту Альянс співпрацює з Україною також на рівні обміну досвідом, спільних навчань, розробки нових технологій.

 

Водночас Столтенберг зауважив, що НАТО “дуже непокоять” загрози в кіберпросторі, серед яких, за його словами, спостерігаються “певні закономірності”. Він додав, що в Альянсі почали розбудовувати потужнішу систему кіберзахисту своїх мереж.

 

Як повідомляла «УМ», 27 червня комп’ютерні мережі низки українських підприємств та державних установ зазнали масштабної кібератаки. Хакерські атаки здійснювалися за допомогою вірусу Petya.А.

 

Згодом у кіберполіції України повідомили про другу хвилю кібератаки, яку вдалося зупинити.

 

Зазначимо, що у понеділок в Києві відбувається засідання комісії Україна-НАТО.