Янукович підмінює свою втечу і зраду переворотом

12:22, 06.07.2017
Янукович підмінює свою втечу і зраду переворотом

Віктор Янукович усіляко затягує судовий процес.

Захист Віктора Януковича очікує на реєстрацію переданої Генеральній прокуратурі заяви колишнього президента-втікача про "державний переворот" в Україні у 2014 році.

 

Про це сказав адвокат Віталій Сердюк  журналістам в Оболонському райсуді Києва в четвер.

 

«У рамках цієї заяви буде з’ясовано всі факти, які передували і стали передумовами ситуації, яку ми зараз маємо в Україні – це війна, втрата територіальної цілісності й інші негативні наслідки, які має держава від тих подій, що відбувалися на Майдані. Ідеться про умисні, чітко організовані дії, спрямовані на шкоду державі Україна, які полягають у насильницькому захопленні влади. Саме ці дії призвели, згідно заяви, до негативних подій у Криму і втрати територіальної цілісності. Наслідком цих дій стала ситуація, яку ми зараз маємо на Донбасі і взагалі в країні», – наголосив захисник Януковича.

 

За версією Януковича, у "держперевороті" винна «організована група осіб»: Аваков, Кличко, Луценко, а також Наливайченко, Парубій, Пашинський, Турчинов, Тягнибок, Яценюк та інші.

 

Водночас, колегія суддів у справі про державну зраду колишнього президента Віктора Януковича оголосила перерву в судовому процесі до 12 липня.

 

Перед цим судді Оболонського райсуду Києва задовольнили клопотання сторони обвинувачення і дозволили надання Януковичу безкоштовного державного адвоката.

 

Це сталося після того, як прокурор Головної військової прокуратури Максим Крим клопотав про надання підсудному захисника з Центру безкоштовної правової допомоги у зв'язку із заявою Януковича про відкликання своїх адвокатів.

 

Військовий прокурор Руслан Кравченко вважає, що новому адвокату Януковича знадобиться чимало часу, щоб ознайомитися з усіма матеріалами провадження.

 

"Янукович не бажає, щоб його інтереси представляли захисники з компанії Aver Lex. У зв'язку з цим сторона звинувачення подала клопотання про залучення до процесу для захисту прав обвинуваченого Януковича безкоштовного захисника. Я вважаю, що держава надасть йому таку можливість, його буде професійний захисник захищати", - сказав пан Кравченко.

 

За словами прокурора, коли 12 липня суд продовжить процес, у втікача вже буде новий адвокат, у якого буде право на ознайомлення з матеріалами кримінального провадження.

 

Саме тому сторона обвинувачення вважає, що дана позиція Януковича спрямована тільки на затягування часу процесу, тому що «ця особа ухилялася від органів досудового розслідування, зараз ухиляється від суду, щоб уникнути кримінальної відповідальності».

 

Як повідомляла «УМ», напередодні Віктор Янукович оголосив, що не бажає брати участь в ініційованому Україною судовому процесі у кримінальному провадженні про державну зраду, «підсумок якого заздалегідь визначений» і відкликає з суду своїх адвокатів, хоча не сумнівається в їхній кваліфікації.

 

Утім, представники Генпрокурора одразу заявили, що клопотатимуть перед судом про надання Януковичу безкоштовного адвоката.

 

Колишнього президента звинувачують у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, державній зраді та пособництві агресивних воєнних дій щодо України.