Трамп скасував політику зближення з Кубою

09:30, 17.06.2017

Президент США Дональд Трамп оголосив, що США не знімуть санкції з Куби, допоки її влада не звільнить політичних в'язнів і "не почне поважати свободу самовираження".

 

Про це Трамп заявив під час виступу в Маямі в п'ятницю ввечері.

 

"Я скасовую повністю одностороннюю угоду попередньої адміністрації з Кубою", - сказав американський президент.

 

За його словами, ембарго щодо цієї країни буде збережено, тоді як туризм з США на Кубу буде заборонений. При цьому круїзи американських компаній з заходом на Кубу збережуться, але і в цій сфері буде більше обмежень.

 

За словами Трампа, він, відповідно до передвиборчих обіцянок, починає нову політику щодо Куби.

 

"Ми не будемо скасовувати санкції проти кубинського режиму, поки не буде звільнено всіх політичних в'язнів, поки не будуть поважатися свободи зборів і висловлювання думок, поки не будуть узаконені всі політичні партії, і не будуть заплановані вільні вибори за участю міжнародних спостерігачів", - сказав президент США.

 

Дональд Трамп також пообіцяв обмежити фінансові потоки з США на Кубу, які, на його думку, йдуть на посилення військових, розвідки і служб безпеки цієї країни. І заявив  про бажання, щоб інвестиції з США прямували безпосередньо населенню країни для розвитку підприємництва і для поліпшення умов життя населення.

 

При цьому Трамп висловив намір укласти ефективнішу угоду між Вашингтоном і Гаваною.

 

І додав, що посольство США на Кубі продовжить роботу.

 

Нагадаємо, попередній президент США Барак Обама в 2015 році ініціював політику потепління відносин з Кубою.

 

В рамках потепління відносин між США і Кубою були відновлені дипломатичні відносини, а також в березні 2016 року відбувся історичний візит Обами в Гавану. Цей візит президента США став першим за майже 90 років.

 

Проте, весь цей час, незважаючи на особисту позицію Обами, а також на заклики ООН зняти економічне ембарго з Куби, велика частина обмежувальних заходів щодо Гавани зберігалася.