Українці з окупованих територій отримають «біометрику» після додаткової перевірки

08:55, 13.06.2017
Українці з окупованих територій отримають «біометрику» після додаткової перевірки

Схоже на те, що єдиної думки, як видавати біометричний паспорт мешканцям окупованих територій, українські чиновники ще не виробили

Переселенці з окупованого Росією Криму та частини Донецької і Луганської областей для отримання біометричних паспортів повинні надати додаткові документи для ідентифікації особи.

Про це заявив прес-секретар держпідприємства "Документ" Володимир Поліщук, передає "Інтерфакс-Україна".

"Для отримання біометричних паспортів громадянам з пропискою на окупованих територіях Донбасу і Криму необхідно надати додаткові документи для ідентифікації особистості", - сказав він.

Поліщук підкреслив, що додаткова перевірка пов'язана з неможливістю ідентифікації переселенців за формою №1. При цьому прес-секретар не вказав, які документи входять до переліку "форми № 1".

"Певну кількість документів було втрачено під час подій, які там відбуваються, немає можливості ідентифікувати особу за формою №1. Є постанова Кабміну, яка рекомендує проводити додаткову ідентифікацію", - зазначив він.

За словами Поліщука, для підтвердження особи необхідно буде надати паспорт громадянина України, ідентифікаційний код, старий закордонний паспорт, свідоцтво про народження, військовий квиток або інші документи.

Нагадаємо, що українська влада досі розмірковує, як надавати закордонні паспорти з "біометрикою" внутрішньопереміщеним особам та тим, хто живе під окупацією.

"Якщо об'єктивно виникають проблеми з видачею паспортів тим, хто на окупованій території або в Криму, треба проаналізувати нашу нормативну базу і без паспортів їх залишати не можна. Якщо у нас немає підстав видавати їм біометричні паспорти, терміново, за погодженням СБУ з МЗС внести на розгляд Кабінету міністрів позицію, що для цих громадян ми можемо видавати паспорти старого зразка. Це питання має бути вирішеним", - сказав Петро Перошенко під час відвідин прикордонного пункту пропуску Ягодин 24 травня.

У той же час, в МЗС та Державній міграційній службі неодноразово запевняли, що українці з окупованих територій мають рівні права з іншими громадянами в отриманні біометричного паспорта, якщо вони зберегли паспрот України.

Прес-аташе Представництва Євросоюзу в Україні Давід Стулік на початку квітня заявляв, що українці з Криму можуть отримати "біометрику" за документами, виданими до приходу окупантів.

Тоді Стулік нагадав, що Євросоюз в рамках політики невизнання незаконної анексії Криму не визнає також російські паспорти, які були видані в Криму після анексії.

"Тобто з цими паспортами не можна в'їхати на територію ЄС, можна тільки з паспортом України або з тими паспортами Російської Федерації, які були видані консульствами РФ на території Криму раніше. Тобто тут йдуть обмеження для жителів Криму, тому що де-юре – це жителі України", - заявив прес-аташе.