В уряді визначилися із віком виходу на пенсію українців

14:54, 17.05.2017
В уряді визначилися із віком виходу на пенсію українців

На пенсію у 60 років - уряд схвалив пенсійну реформу (Умови призначення пенсій змінюються)

Кабінет Міністрів України схвалив проект пенсійної реформи, що, за задумом урядовців, має бути ухвалений Верховною Радою до найближчих канікул, відповідно до якого піднімати вік виходу на пенсію у понад 60 років не будуть.

Про схвалення пенсійної реформи повідомив Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман у середу, 17 травня.

Володимир Гройсман повідомив, що реформа передбачає зміни страхового стажу, але збереження віку виходу на пенсію. При цьому українці зможуть компенсувати відсутній трудовий стаж, якщо зроблять внески до Пенсійного фонду.

"Якщо тобі не вистачає кілька років до 25 років страхового стажу і тобі не виповнилося 60 років, то ти можеш це компенсувати шляхом внесків до Пенсійного фонду", - заявив Прем’єр.

На осучаснення пенсій у 2018 році знадобиться 30,66 мільярдів гривень.

"У 2018 році осучаснення пенсій коштуватиме, додаткових 30 млрд грн, які отримають українські пенсіонери", - сказав Гройсман, зазначивши, що нестиме повну політичну відповідальність за впровадження змін.

Голова уряду закликав Президента пришвидшити прийняття документу та скликати Раду реформ для схвалення проекту закону про реформу пенсійної системи, а також проголосувати за зміни у Верховній Раді до найближчих канікул.

"Після розгляду цього питання урядом зараз я хотів би, щоб ми направили цей законопроект до Ради реформ, щоб ми спільно з коаліцією, президентом ще раз його розглянули – і, відповідно, після того направили в парламент для остаточного ухвалення", – сказав Володимир Гройсман по завершенню засідяння уряду.

Середній розмір пенсії в Україні складає 1828 гривень, але, у разі схвалення змін до законодавства, із жовтня він має зрости.

При цьому видання "Укрінформ" повідомляє, що для деяких професій відмінять достроковий вихід на пенсію за вислугою років.

"Ми скасовуємо право на призначення пенсії за вислугу років для деяких категорій працівників, які на сьогодні потерпали тільки від того, що в них була мінімальна заробітна плата, і вирішували залишити свою роботу в молодому віці", - сказав він.

Конкретні професії, для яких планується скасувати пенсії за вислугу років, очільник уряду не назвав, але у цьому контексті згадав про вчителів і лікарів, інформує видання.

"Якщо ми візьмемо вчителів, ми збільшили заробітну плату вчителям, ми збільшили заробітну плату лікарям", - підкреслив Гройсман і пообіцяв надалі продовжувати підвищувати їх зарплати.