Окупованій Луганщині відключили світло через борги в 5,2 мільярда гривень

08:26, 25.04.2017

Окупованій проросійськими терористами частині Луганської області 25 квітня відключили постачання електроенергії через борг у розмірі 5,2 мільярда гривень.

Про відключення електроенергії повідомляє "Укренерго", а про борг - заступник міністра з питань окупованих територій Георгій Тука.

"Заборгованість "Луганського енергетичного об’єднання" перед енергоринком складає 5,2 млрд грн. Цей борг розподілений умовно між контрольованою і неконтрольованою територією – приблизне співвідношення 50/50", - сказав він в ефірі телеканалу ICTV.

Тука повідомив, що за останній період підприємства, які споживають електроенергію на контрольованій території, розраховуються 100-відсотково, натомість підприємства, які споживають електроенергію на неконтрольованій території, "продовжують розраховуватися на 0%".

Заступник міністра нагадав, що після того, як бойовики "віджали" українські підприємства, будь-які розрахунки за спожиту електроенергію на непідконтрольних територіях припинилися.

Як повідомляла "УМ",  ТОВ "Луганське енергетичне об'єднання" з 25 квітня, згідно з рішенням Міністерства енергетики та вугільної промисловості України та ДП "Енергоринок", припинить поставки електроенергії в неконтрольовану Києвом частину Луганської області.

"Луганське енергетичне об'єднання" неодноразово зверталося до уряду України з проханням прийняти рішення про обмеження або припинення подачі електроенергії на неконтрольовану територію через відсутність її оплати, що провокує борги української компанії та загрожує стабільності її роботи.

У той же час Національна енергетична компанія Укренерго повідомила, що причиною припинення є несплата протягом тривалого часу за поставлену і спожиту на неконтрольованій території електроенергію.