Керівництво Росії на шляху до Гааги: реакції на рішення Міжнародного суду ООН

19:57, 19.04.2017
Керівництво Росії на шляху до Гааги: реакції на рішення Міжнародного суду ООН

Олена Зеркаль та представник Росії Роман Колодкін під час судового розгляду змушені були дотримуватися протоколу (hromadske.ua)

Проміжне рішення Міжнародного суду ООН заклав основи для засудження Володимира Путіна та російського керівництва за злочини в Україні.

Таку думку висловив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

"Впевнений, що сьогодні закладені перші практичні міри, які обов'язково приведуть найвищих російських посадовців на чолі з Путіним на лаву підсудних Міжнародного трибуналу з розгляду злочинів, скоєних Росією проти України. А в тому, що такий Міжнародний трибунал буде створений, в мене немає жодних сумнівів", - написав він.

У той же час, у Міністерстві закордонних справ рішення суду, що частково задовольнив вимоги України, вважають позитивним здобутком.

Коментар з цього приводу надала заступник міністра та голова української делегації в Гаазі Олена Зеркаль.

Зеркаль відзначила, що суд визнав логіку України у підходах до застосування Конвенції щодо протидії фінансуванню тероризму.

"В України є достатньо розуміння, які саме докази ми будемо представляти на стадії слухань по суті", - йдеться у статті.

У МЗС також наголошують, що суд повернувся до питання подій на Сході з власної ініціативи. У пункті 104 рішення суд визначив, що очікує від сторін роботи над повним виконанням Мінського пакету заходів.

"Ми очікуємо, що Російська Федерація невідкладно і повною мірою виконуватиме рішення Суду та припинить порушення міжнародного права по відношенню до України", - зазначила Зеркаль.

При цьому Президент України впевнений, що розгляд іде правильним шляхом.

"Сьогоднішнє рішення в Гаазі є багатообіцяючим, коли по обох судових позовах судом була визнана юрисдикція Міжнародного суду в Гаазі", - прокоментував Петро Порошенко.

Українська сторона має розуміння того, які докази у справі необхідно буде надати суду, щоб довести злочини Росії, впевнена Олена Зеркаль.

"Тепер в наступних засіданнях суду украінська сторона надасть всю інформацію про щоденне порушення режиму тиші, про поставки зброі і техніки ( і це не вдастся списати на гумконвоі, як ми Кремль не намагався ), про кожного незаконно утриманого заручника, про вбитих і закатованих, про всіх моторол і гіві, з російськими паспортами, що тероризували і тероризують украінський Донбас", - написала народний депутат Ірина Геращенко.

Микола Полозов, адвокат арештованого окупаційним судом Криму заступника голови Меджлісу ахтема Чийгоза, нагадав, що Україна має можливість збирати і надавати додаткові докази щодо російських злочинів до початку розгляду справи по суті.

Нагадаємо, що 19 квітня Міжнародний суд ООН виніс проміжне рішення щодо позову України проти Ромії за фінансування тероризму та порушення прав людини в Криму.

Суд відмовився ввести обмеження проти Росії за фінансування тероризму, хоча і визнав своє право розглядати такі порушення.

Стосовно ситуації в Криму, то суд задовольнив вимоги української сторони та зобов'язав відновити діяльність забороненого окупантами Меджлісу та не перешкоджати навчанню в кримських школах українською мовою.