У Києві обшуковують Антимонопольний комітет через сприяння російському олігарху

12:16, 31.03.2017
У Києві обшуковують Антимонопольний комітет через сприяння російському олігарху

Під час одного з обшуків у справі "Тедіс Україна". (Фото з ФБ-сторінки Арсена Авакова)

Генеральна прокуратура України проводить обшуки у центральному офісі Антимонопольному комітеті України в Києві у п’ятницю зранку.

 

Спочатку про це повідомила державний уповноважений АМКУ Світлана Панаіотіді на своїй сторінці в Facebook.

 

"Генеральна прокуратура з 7.30. Або відчиняйте або ламаємо двері. Обшук в АМКУ. Нікого в будівлю не пускають. Маски. Зброя. Ньюзмейкери сьогодні ми", - написала пані Панаіотіді.

 

Пізніше Генпрокурор Юрій Луценко пояснив, що обшуки в Антимонопольному комітеті  проходять у справі щодо тютюнової фірми-монополіста "Тедіс Україна", яка раніше називалася "Мегаполіс". У цій справі проводиться близько 100 обшуків, у тому числі в Анимонопольному комітеті.

 

Фірму пов’язують з російським олігархом Ігорем Кесаєвим і підозрюють у фінсуванні терористів ДНР і ЛНР. За даними слідства,  керівництво фірми підозрюється у виведенні 2,5 млрд гривень до Росії, частиною з них було профінансовано діяльність терористів.

 

За словами Луценка, чиновників АМКУ підозрюють у сприянні монопольному становищі компанії "Тедіс Україна", але «на сьогодні немає підстав для оголошення підозри чи затримання керівників Антимонопольного комітету», бо це є «виключною можливістю Національного антикорупційного бюро України».

 

За даними Генпрокуратури, всі керівники АМКУ наразі територію України не залишали. Міністр МВС Арсен Аваков додає, що при цьому посадовці не перебувають на робочому місці.

 

"Нас по-злому веселить той факт, що сьогодні на роботі в Антимонопольному комітеті відсутній голова АМКУ Терентьєв – він у від'їзді. Його заступник Сидоренко, яка вела антимонопольну справу "Мегаполіса" чи "Тедіса", теж несподівано у відрядженні. Ще один заступник – у відпустці, і так далі. Я думаю, що ця відпустка для цих людей має бути продовжена. У результаті цього розслідування суспільство, і ми всі разом вправі вимагати відставки керівництва Антимонопольного комітету", - зазначив пан Аваков.

 

За словами пана Авакова, посадовці АМКУ сприяли фірмі, до «послужного списку» якої можна віднести такі епізоди, як «допомога терористичним організаціям псевдореспублік, несплата податків» тощо.

 

 

"2,5 мільярди гривень вивели у країну, що з нами воює. Бізнес-коріння наймогутнішого дистриб'ютора перебувають у Росії. Бенефіціари цього тютюново-убивчого бізнесу – соратники Кремля", – написав Арсен Аваков у Facebook. 

 

Нагадаємо, раніше Генпрокурор Луценко повідомив, що близько тисячі слідчих прокуратури і оперативників поліції обшуковують центральний і регіональні офіси фірми-дистриб'ютора тютюнових виробів "Тедіс Україна" по всій країні.

 

Генпрокурор стверджує, що саме під впливом російського олігарха Кесаєва на ключові посади у фірмі було призначено осіб, які «всі свої рішення узгоджують із членом ради директорів російського ЗАТ "Завод імені Дегтярьова" – одного з постачальників зброї терористичним організаціями ДНР-ЛНР».

 

За даними слідчих, для утримання монопольного становища фірма також отримувала сприяння з боку Антимонопольного комітету.