Спробу перевороту в Чорногорії організував російський дипломат

09:29, 21.03.2017
Спробу перевороту в Чорногорії організував російський дипломат

Поліція Чорногорії запобігла спробі перевороту і затримала головних заколотників.

Колишній російський дипломат та агент ГРУ Росії Едуард Шишмаков причетний до вербування заколотників  і організації невдалої спроби перевороту в Чорногорії у жовтні 2016 року.

 

Про це повідомив слідчим один з фігурантів справи щодо заколоту Олександр Сінделіч, повідомляє місцеве видання Vijesti  у вівторок.

 

За словами Сінделіча, його завербував Едуард Шишмаков («Еді»), колишній російський дипломат та агент ГРУ Росії. Мовляв, саме "Еді" організував  групу з 500 осіб, які в день голосування під час парламентських виборів у Чорногорії 16 жовтня 2016 року повинні були здійснити переворот в країні, арештувавши і вбивши прем'єр-міністра Міло Джукановича.

 

За версією видання, до спроби перевороту причетні не лише так звані «російські націоналісти».

 

Адже Сінделіч нібито повідомив, що причетним до перевороту є і опозиційний "Демократичний фронт" Чорногорії, проте, ключовою фігурою і основним фінансовим донором заколотників був саме "Еді" Шишмаков.

 

Також Сінделіч стверджує, що протягом минулого року кілька разів таємно зустрічався з Шишмаковим у Москві, де отримував інструкції, як не тільки організувати групу, але і закупити зброю та обмундирування.

 

Відзначимо, як пише видання, адвокати інших обвинувачених у спробі перевороту стверджують, що покази Сінделіча є "фантастичними і нелогічними".

 

Також варто додати, що Сінделіч повідомив про те, що знає Шишмакова з 2014 року, коли той представився йому в якості "благодійника".

 

Нагадаємо, 16 жовтня минулого року в день парламентських виборів у Чорногорії заарештували 20 громадян Сербії, звинувативши їх у плануванні збройних нападів на державні установи.

 

Опозиційні партії заявили, що вся операція була сфабрикована, і звинуватили прем’єра Міло Джукановича у використанні служб безпеки для продовження свого керівництва країною, яке триває вже чверть століття.

 

Перед голосуванням Джуканович заявив, що Росія фінансує опозицію для того, щоб зірвати майбутнє членство Чорногорії у НАТО.