Туреччина звинувачує німецьку розвідку в підтримці перевороту в Анкарі

15:58, 19.03.2017
Туреччина звинувачує німецьку розвідку в підтримці перевороту в Анкарі

Відносини Ангели Меркель та Реджепа Ердогана погіршуються через путч у Туреччині

У прес-службі президента Туреччини повідомили, що висловлювання керівника німецької розвідки про Феттулаха Гюлена, можуть свідчити про його підтримку урядом провідної країни Європи.

Німецьке видання Spiegel опублікувало інтерв'ю шефа німецької служби розвідки Бруно Каля, в якому той піддав сумніву запевнення турецької влади в тому, що минулорічний путч в їх країні організував проповідник Фетхуллах Гюлен, що проживає в США.

У Туреччині відразу вхопилися за цю заяву.

"Спікер турецького президента Реджепа Таїпа Ердогана висунув проти Німеччини тяжкі звинувачення. Він розцінив висловлювання шефа розвідки Бруно Каля як доказ того, що Німеччина підтримує організацію Гюлена, яку в Туреччині вважають терористичним угрупованням", - повідомило про реакцію на свою статтю  видання Spiegel.

Офіційний представник президента Туреччини Ібрагім Калин заявив, що висловлювання Каля говорять про те, що уряд в Берліні підтримує Гюлена, а тому і спробу путчу.

"Це знак підтримки терористичної організації Гюлена", - заявив Калин.

Далі він сказав, що Німеччина захищає релігійного діяча Гюлена і його послідовників, оскільки вони для Берліна є "корисним інструментом проти Туреччини".

Бруно Каль у своєму інтерв'ю висловив сумнів у тому, що організація Гюлена дійсно стоїть за спробою державного перевороту в Туреччині в липні минулого року, у чому постійно намагається всіх переконати Анкара.

Шеф німецької розвідки вважає, що це стало дуже зручним приводом для влади почати наступ на ідеологічних супротивників.

Нагадаємо, що відносини між Турцією та Німеччиною погіршуються уже більше року. Приводи для скандалів бувають різні: біженці, фінансова підтримка або ідеологічні розбіжності.