ООН заявляє про катування людей в Криму та тисячі жертв війни на Донбасі

14:03, 15.03.2017
ООН заявляє про катування людей в Криму та тисячі жертв війни на Донбасі

Фіона Фрайзер розповіла про дотримання прав людини в Україні, у тому числі в Криму

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні повідомила, що в окупованому Криму продовжуються катування затриманих та ув'язнених людей, а на Донбасі від військових дій постраждало та загинуло майже 25 тисяч осіб.

Про це на брифінгу з презентації 17-ї доповіді щодо ситуації з правами людини в Україні повідомила голова місії Фіона Фрайзер.

Вона відзначила, що влада в окупованому Росією Криму використовують примусове отримання зізнань шляхом тортур і жорстокого поводження.

Порушенням прав людини визнали і переміщення засуджених до Росії.

"Так, ув'язнених продовжують переводити в Росію, де ми задокументували відмову в медичній допомозі і, по меншій мірі, одну смерть затриманого", - зазначила Фрейзер.

Вона повідомила, що в Криму з'явилася нова тенденція втручання в професійну діяльність адвокатів, які захищають права людини.

Фіона Фрайзер відзначила, що проведенню моніторингу сприяла резолюція ООН № 71205 щодо визнання Криму окупованою територією.

"Резолюція визнає, що Крим є тимчасово окупованих Російською Федерацією. У цьому звіті ми стурбовані серйозними порушеннями прав людини в Криму, зокрема ставленням до затриманих осіб", - додала Фрейзер.

Щодо ситуації на Донбасі у доповіді повідомляється, що за період з середини квітня 2014 року до 12 березня 2017 року загинуло щонайменше 9940 осіб та ще 23 455 було поранено.

Зазначається, що це консервативна оцінка, зроблена на основі наявних даних.

"Між 16 листопада 2016 року та 15 лютого 2017 року ми задокументували 130 жертв серед цивільного населення, пов'язаних з конфліктом в Україні", - заявила Фрейзер.

За її словами, 23 особи загинуло та 107 було поранено.

"65% осіб постраждало від обстрілів, в тому числі з ракетних систем залпового вогню", - зазначила голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні.

Нагадаємо, що Україна подала до Міжнародного суду ООН позов щодо недотримання прав людини в Криму та фінансуванні бойовиків на Донбасі.