У Черкасах та Рівному зупиняються заводи Фірташа

11:03, 07.03.2017
У Черкасах та Рівному зупиняються заводи Фірташа

OSTCHEM зупиняє виробництво мінеральних добрив (OSTCHEM)

Заводи "Рівнеазот" і Черкаський "Азот", що входять до групи OSTCHEM, яку контролює Дмитро Фірташ, зупиняють роботу.

Видання "Інфоіндустрія" опублікувало повідомлення, що вчора о 17.00 тиск газу на заводах Рівнеазоту і черкаського Азоту різко впав.

Після цього виробництво аміаку автоматично прининилося. Заводи були змушені почати процедуру "гасіння" агрегатів аміаку.

На думку експертів, це призведе до скорочення виробництва селітри в Рівному до 50%, а в Черкасах до повної зупинки виробництва карбаміду.

Про причини різкого зниженя тиску подачі газу видання не повідомляє.

За оцінками експертів "Інфоіндустрія", зупинка заводів і ситуація, яка склалася з постачанням аміаку в лютому, приведуть до реального скорочення споживання карбаміду і селітри, адже імпортери не планували імпорт великих обсягів карбаміду і селітри, навесні їх буде завезено на 40-50% менше, ніж в минулому році.

Зупинка заводів із виробництва добрив відбулася на початку посівної кампанії. Це може негативно відоразитися на всій аграрній сфері, адже завезти селітру в достатній кількості практично неможливо, та і ціна на імпортний продукт поставить аграріїв у незручні фінансові умови.

Черкаський ПАТ "Азот" є найбільшим виробником селітри в Україні, стверджують в групі OSTCHEM. ПрАТ "Рівнеазот" - одне із системоутворюючих підприємств хімічної галузі західного регіону та єдиний виробник аміако-вапнякової селітри в Україні.

Хімічний завод в Сєвєродонецьку, який уже має контракти на весь об'єм виробленої продукції, може зупинитися 8 березня.