В Гаазі розпочинається суд за позовом України проти Росії

09:37, 06.03.2017
В Гаазі розпочинається суд за позовом України проти Росії

Засідання Міжнародного суду ООН, що розглядатиме звинувачення проти Росії, триватиме до 9 березня

6 березня в Гаазі розпочинається розгляд позову України проти Росії. Київ закидає Москві фінансування тероризму на Донбасі та дискримінацію меншин у Криму.

"Історична мить: з 6 березня Україна представлятиме докази злочинів Росії в Міжнародному суді ООН у Гаазі", - повідомляє Президент України Петро Порошенко.

Розгляд позову України проти Росії має пройти у два етапи - 6 та 8 березня на слуханнях виступатиме українська сторона, а 7 та 9 березня - російська.

Народний депутат Володимир Ар'єв, що представляє нашу державу в ПАРЄ, заявляє, що боротьба за Україну триває на світових майданчиках.

"Завтра починається слухання в Міжнародному суді ООН в Гаазі за позовом України проти Росії. Процес може розтягнутися, але сам факт того що крига скресла вже важливий", - повідомив він.

Міжнародний суд ООН, який базується у Гаазі, розглядає суперечки між державами, що пов'язані з порушенням міжнародних договорів і зобов'язань або виникають при їх тлумаченні.

Щоб звернутися до цього суду, країна зазвичай має отримати згоду іншої сторони, адже обидві держави, які беруть участь у суперечці, мають разом передати її до суду.

"Але є низка міжнародних договорів, які при їх підписанні означають, що подібна згода дається автоматично", - розповідає юрист-міжнародник, колишній урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Борис Бабін.

Представляти Україну в Міжнародному суді ООН буде команда, очолювана Ланою Зеркаль. Вона більше місяця готувалася до перших дебатів, повідомляє Ірина Геращенко.

"Саме за захистом життя та прав людей, які зазнають дискримінації в окупованому Росією Криму і страждають від підтримуваного Росією тероризму на Донбасі звертається сьогодні Україна до Міжнародного суду ООН", - висловлює позицію української сторони Лана Зеркаль.

"Матеріали збирали всі наші силові структури, які щодня документують російські злочини: вбивства, поранення, руйнуванння майна, незаконне утримання , системне порушення прав людини", - коментує Ірина Геращенко.

Міжнародний суд ООН не має повноважень переслідувати та притягати до відповідальності осіб за військові злочини. Це відноситься до компетенції міжнародного кримінального суду, що також базується в Гаазі.

У разі позитивного для України рішення суду, вердикти можуть юридично зафіксувати факти фінансування тероризму та расової дискримінації з боку Росії та навіть передбачати низку компенсацій для постраждалих.