Політв’язень Станіслав Клих етапований на Урал

21:33, 03.03.2017
Політв’язень Станіслав Клих етапований на Урал

Станіслав Клих перебуває за гратами на Уралі.

Українського політв'язня Станіслава Клиха, якого було незаконно засудженого у Чечні, етапували відбувати покарання до Верхньоуральска.

 

Про це повідомив російський адвокат політв’ язня Ілля Новіков у Facebook  у п’ятницю.

 

"Станіслава Клиха етапували до Верхньоуральска. Ми поки що не знаємо точно, але судячи з усього - до сумно відомої "Верхньоуральської критки". Список знаменитих в'язнів у неї такий, що можна визнати об'єктом ЮНЕСКО, але сидіти там від цього не легше. Про поточний стан Клиха нічого не відомо, сподіваємося отримати інформацію наступного тижня", - написав адвокат.

 

За словами пана Новікова, інший український політв'язень Микола Карпюк перебуває «у не менш відомому Володимирському централі», де принципово відмовився від роботи.

 

"Він і раніше говорив мені, що працювати в Росії не буде. У зв'язку з цим йому збираються посилити, а можливо, вже посилили режим утримання. Консул планує відвідати його найближчим часом", - повідомив адвокат Новіков.

 

Нагадаємо, 26 травня 2016 року суд Чечні засудив Карпюка до 22,5 року ув'язнення, а Клиху – до 20 років. Обох звинуватили у вбивстві російських військових у Грозному в 1994 - 95 роках. При цьому сторона обвинувачення не надала жодних доказів того, що Клих і Карпюк перебували в Чечні в цей період.

 

За версією російського слідства, Клих і Карпюк були членами організації УНА-УНСО і  воювали проти російських федеральних сил у складі озброєних формувань самопроголошеної республіки Ічкерія.

 

Обидва політв’язні заперечують всі обвинувачення, тим більше, що Клих заявляє, що взагалі ніколи не був в Чечні.

 

Правозахисники зазначали, що через тортури, які до нього застосовували при затриманні і під час попереднього слідства, Клих збожеволів.