В Україні за місяць споживання газу скоротилося в 4 рази

09:35, 27.02.2017

Українські споживачі через значне підвищення температури повітря більш як учетверо скоротили добовий відбір із підземних сховищ газу, повідомляє "Радіо свобода" з посиланням на дані компанії "Укртрансгаз".

Згідно з цими даними, в п’ятницю, 24 лютого, з підземних сховищ було відібрано 21,4 мільйона кубометрів газу. Це більш як учетверо менший обсяг, ніж було, наприклад, 1 лютого, коли за добу споживачі спожили 91,8 мільйона кубометрів.

Станом на початок доби 25 лютого в українських підземних газосховищах було понад 8,4 мільярда кубометрів газу. Від початку опалювального сезону запаси зменшилися майже на 2,7 мільярда кубометрів або на 18,6% від початкового значення.

Україна увійшла в 2017 рік із запасами природного газу в своїх підземних сховищах в обсязі 11 мільярдів 993 мільйона кубометрів, що достатньо для комфортного завершення опалювального сезону навіть в умовах енергетичної блокади окупованої частини Донбасу.

Український гідрометеорологічний центр прогнозує, що опалювальний сезон, з точки зору температурних умов, в Україні триватиме від 160 до 180 днів.

У НАК "Нафтогаз України" заявляють, що мають у своєму розпорядженні технічні можливості для додаткового імпорту на випадок суворої зими.

За розрахунками компанії, на кінець опалювального сезону у сховищах залишатиметься 7-8 мільярдів кубометрів голубого палива при допустимому значенні 5 мільярдів кубометрів.

Прем'р-міністр України Володимир Гройсман постійно наголошує, що Україна не купує газ напряму із Росії з 1 січня 2016 року, але вже другий опалювальний сезон без постачання голубого палива з країни-окупанта проходить без істотних проблем. Він прогнозує, що до 2020 року Україна використовуватиме лише газ власного видобутку.