Amnesty International закидає порушення прав людини Україні і окупантам

09:05, 22.02.2017
Amnesty International  закидає порушення прав людини Україні і окупантам

Правозахисники закидають обом сторонам конфлікту на Донбасі незаконне затримання людей.

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International констатує погіршення ситуації з правами людини в Україні у зв'язку зі збройним конфліктом на Донбасі та з анексією Криму.

 

Про це йдеться в звіті Amnesty International про стан справ у 2016-2017 роках.

 

"На сході України час від часу відбувалися неінтенсивні зіткнення, і обидві сторони порушували угоду про припинення вогню. І українські війська, і сили проросійських сепаратистів продовжували користуватися безкарністю, незважаючи на здійснені порушення норм міжнародного гуманітарного права, включаючи такі військові злочини, як тортури ", - йдеться у звіті.

 

Правозахисники заявляють, що і влада України і керівництво ОРДЛО незаконно затримували людей, підозрюваних в підтримці протилежної сторони, в тому числі для того, щоб використовувати їх в обмінах полоненими.

 

«Мирних жителів, запідозрених у симпатіях до ‎противника, використовували у обмінах полонених», - йдеться у звіті.

 

Окремо розглядається ситуація зі свободою слова в Криму після анексії, яку в ‎доповіді називають "російською окупацією".‎

 

Відзначається, що незалежні журналісти не могли працювати відкрито. Зокрема, окупанти не пускали журналістів з основної частини України і повертали їх «на фактичному кордоні» (адміністративній межі – Ред.).

 

«З місцевих журналістів і блогерів, що критично ставляться до російської окупації і незаконної анексії Криму, мало хто ризикував висловлювати свої погляди, побоюючись порушення справ», - додають правозахисники.

 

У звіті також підкреслюється, що жодне насильницьке зникнення, що послідувало за російською окупацією, не було розслідувано ефективно.

 

Відзначається також, що незалежні ЗМІ і активісти не могли вільно діяти на території ОРДЛО, а ЗМІ, які вважаються проросійськими, стикалися з утисками на контрольованій урядом території України.

 

У доповіді йдеться, що українська влада так і не змогла притягти до суду правоохоронців, ‎відповідальних за застосування сили під час протестів на Майдані взимку 2013-2014 років. ‎

 

Так, Генпрокуратура, навпаки скоротила штат і повноваження департаменту зі ‎спеціальних розслідувань, і зосередила слідство на діяльності лише колишнього президента ‎Віктора Януковича.‎

 

З іншого боку Україна заслужила похвалу з боку Amnesty за проведений за підтримки влади Києва в червні 2016 року гей-парад.

 

Оцінивши ситуацію у 159 державах, правозахисники дійшли до висновку, що в усьому світі відбувається вихолощення головних прав і свобод людини. При цьому особлива загроза, на думку правозахисників, нависла над принципом рівності прав усіх людей.

 

Amnesty Internationalвідзначає зростання у політиці - як на міжнародному, так і національних рівнях - риторики "страху і відрази".‎