Збитий над Луганськом ІЛ-76 бойовики здали на металобрухт (відео)

13:59, 06.02.2017
Збитий над Луганськом ІЛ-76 бойовики здали на металобрухт (відео)

Збитий Іл-76 терористи вантажили шматками по 2-3 тони.

СБУ оприлюднило аудіозапис перемовин ватажків терористичної організації ЛНР, який доводить, що саме бойовики організували збиття літака Іл-76 у 2014 році.

 

Про це повідомляє прес-центр Служби безпеки України у понеділок.

 

"Слідчими СБУ отримано беззаперечні докази того, що голова терористичної організації ЛНР Ігор Плотницький, який на час скоєння злочину був командиром незаконного збройного формування "батальйон "Зоря", разом з А. Патрушевим (на той час його заступником) та командиром незаконного збройного формування "Вітязь" О.Гурєєвим були безпосередніми організаторами терористичного акту. З метою блокування сил АТО вони влаштували засідки та керували групами бойовиків, озброєних ПЗРК, що перекривали авіаційне сполучення аеропорту Луганська", - йдеться у повідомленні.

 

Згідно оприлюднених аудіозаписів перемовин, перша розмова відбувається між Плотницьким й одним з ватажків ЛНР Геннадієм Ципкаловим (нині вже покійним, за офіційною версією нібито повісився у камері – Ред.).

 

Останній доповідає, що в аеропорт Луганська заходять на посадку літаки ЗСУ.

 

"Вони нас, чесно кажучи, спантеличили. Вони не с того боку пішли, вже друга група вийшла. Зараз будуть збивати тих, хто злітає, і тих, хто сідає. Вони зайшли з боку Червоного. Нас там ніколи не було, а тепер будемо", - відповів Плотницький, чітко говорячи, що бойовики будуть стріляти по українських літаках.

 

Інші перемовини відбуваються між Плотницьким і Патрушевим.

 

"Товариш майор, зайшли два борти, один збили, другий сів. Ракет з боку цієї Нованівки більше немає. Три штуки дали осічку, але борт завалили", - доповів Плотницькому його заступник. З подальшої розмови випливає, що обстріл було здійснено саме з ПЗРК.

 

Остання частина аудіофайлу демонструє розмову Гурєєва з підприємцем Станіславом з Краснодона, який погодився завантажити і вивезти за допомогою крана залишки збитого Іл-76 на металобрухт.

 

"Є робітка. Ми долбанули Іл-76, його треба завантажити та здати на металобрухт. Є шматки по 2-3 тонни, їх руками не завантажиш", - звернувся із пропозицією терорист.

 

"Це мій трофей, його можна попиляти і здати до біса. Ваших 20% буде", - обіцяє він.

Нагадаємо, у червні 2014 року під час заходу на посадку у луганський аеропорт переносним зенітно-ракетним комплексом був уражений військово-транспортний літак ІЛ-76 Збройних сил України. Літак загорівся і впав, 9 членів екіпажу та 40 десантників загинули.

 

Нещодавно прокуратора Дніпропетровської області  направила до суду обвинувачувальний акт з кваліфікацією злочину за ч.3 ст. 258 Кримінального кодексу України (терористичний акт) відносно голови терористичної організації ЛНР Ігоря Плотницького та двох командирів бойовиків Патрушева та Гурєєва у справі збитого літака ІЛ-76. 

 

Водночас, у суді розглядається ще одне кримінальне провадження відносно Віктора Назарова, відповідно до якого генерал-майор ЗСУ обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення ч.3 ст. 425 Кримінального кодексу (недбале ставлення до військової служби, що спричинило тяжкі наслідки, вчинене в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці).

 

Адже саме пан Назаров наказав доставити українських десантників на кількох літаках до аеропорту Луганська.

 

Утім, колишній військовий прокурор Сергій Козакевич вважає, що існування за фактом одної події різних кримінальних проваджень (щодо теракту Плотницького з поплічниками і щодо халатності генерала Назарова) є просто абсурдним з точки зору теорії кримінального права.