Трамп поважає Путіна попри вбивства і вторгнення в Україну

08:42, 06.02.2017
Трамп поважає Путіна попри вбивства і вторгнення в Україну

Трамп каже, що поважає Путіна, але не знає чи поладнає з ним.

Впливові демократи і республіканці США критикують президента США ДональдаТрампа через применшення фактів політичних вбивств в Росії і вторгнення Москви в Україну. Зокрема, пан Трамп заявив, що поважає Путіна.

 

Про це повідомляють світові ЗМІ.

 

«Після двох тижнів на посту президента США, попри вимогу всередині його власної партії дистанціюватися від режиму Путіна, Трамп наразив себе на нову хвилю критики, заявивши про повагу до Путіна», - зазначає AFP.

 

"Я поважаю його. Ну, я поважаю багато людей, але це не означає, що я поладнаю з ними", сказав Трамп в інтерв'ю Fox News.

 

При цьому Трампу нагадали про зв’язки Путіна з політичними вбивствами журналістів та опозиціонерів, на що він відповів: "У нас є багато вбивць. Що, ви думаєте, наша країна така невинна? Погляньте, що ми зробили теж. Ми зробили багато помилок".

 

Однопартійці Трампа розкритикували висловлювання президента. Зокрема, лідер сенату Мітч Макконнелл зауважив у коментарі CNN: "Я не думаю, що можна якось порівнювати, як Росія поводиться і як Сполучені Штати. Він колишній агент КДБ, бандит, а не обраний у спосіб, який більшість людей вважають чесними виборами".

 

Цю критику підтримав і колишній посол США в Росії Майкл Макфол, який назвав заяву Трампа "огидною".

 

Водночас, віце-президент США Майк Пенс «підлив олії до вогню» заявивши, що адміністрація президента США вирішить у найближчі місяці чи можна послабити санкції проти Росії.

 

За його словами, Сполучені Штати Америки "слідкують і дуже стурбовані посиленням бойових дій" на Донбасі. Тим не менше, пан Пенс не виключив, що санкції проти Росії можуть бути послаблені.

 

У відповідь на запитання журналіста "Чи зберігатимуться санкції проти Росії, поки Росія порушує припинення вогню в Україні?" Пенс відповів: "Просто це залежить від того, побачимо ми чи ні зміни у позиції Росії, та від можливості працювати над спільними інтересами".

 

Пенс уточнив, що серед таких інтересів він має на увазі передовсім боротьбу з "Ісламською державою". Остаточне рішення в площині санкцій буде ухвалено "майбутніми місяцями".

 

Цікаво, що президент США Дональд Трамп згадав про Україну і під час телефонної розмови із генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом у неділю.

 

Зокрема, пан Трамп висловив рішучу підтримку НАТО, але заявив, що хоче, щоб країни-члени альянсу платили більше за свій захист.

 

Як повідомляє Білий дім, під час розмови Трамп і Столтенберг обговорили можливості для "мирного врегулювання конфлікту вздовж українського кордону".

 

"Сторони домовилися продовжити тісну координацію і співпрацю для вирішення повного спектру проблем безпеки, що стоять перед НАТО", - йдеться у повідомленні.

 

Нагадаємо, в ніч з 4 на 5 лютого відбулася телефонна розмова президентів США і України Дональда Трампа та Петра Порошенка.

 

В ході розмови сторони висловили стурбованість через ескалацію бойових дій на Донбасі, зокрема в Авдіївці. Також Трамп і Порошенко обговорили подальшу співпрацю між країнами.