Кремль погрожує Лукашенку наслідками у разі виходу з союзу з Росією

11:53, 02.02.2017
Кремль погрожує Лукашенку наслідками у разі виходу з союзу з Росією

Між Олександром Лукашенком і Володимиром Путіним виникає усе більше непорозумінь.

Керівництво Росії з розумінням ставиться до бажання влади Білорусі бути незалежною державою по аналогії з «братською Україною». Водночас, неофіційно натякає, що якщо керівництво Білорусі вийде на стежку «економічної війни», наслідки не забаряться.  

 

Про це з посиланням на власні джерела серед високопосадовців Кремля, повідомляє російська агенція REGNUM  у четвер.  

 

Джерело зазначає, що Москва не робитиме гучних заяв відносно підготовки Мінська до виходу з Євроазійського економічного союзу (ЄАЕС) та Організації державної колективної безпеки (ОДКБ).

 

«Таких заяв, можливо, не пролунає і щодо Союзної держави Росії і Білорусі», - припускає джерело агенції.

 

І додає, що відповідальним особам у Мінську варто розуміти, що не може бути незалежності лише на словах.

 

«Незалежність — це весь комплекс життєдіяльності держави, починаючи від політики і ідеології і завершуючи фінансами і економікою. Якщо керівництво Білорусі вирішило піти таким шляхом, шляхом виходу на стежку «економічної війни», то питання лише в одному - наскілько ця політична лінія білоруського керівництва відповідатиме національно-державним інтересам білоруського народу», - натякають у Кремлі.

 

Мовляв, шкода, що досвід «братської України, де відбулася зміна влади через небажання враховувати інтереси переважної більшості українського народу» нічому не вчить владу в Мінську. У Кремлі додають, що внаслідок таких дій «Білорусь може опинитися на узбіччі  світового розвитку».

 

Зазначимо, що кілька днів тому президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив про те, що його країна може вийти із Євразійського союзу у випадку продовження торгової війни із Росією.

 

Сталося це через підозри Білорусі в реекспорті до Росії заборонених європейських продуктів. Пан Лукашенко вважає ці обмеження порушенням правил ЄАЕС.

 

"Якщо угоди не будуть дотримуватися, то Білорусь не виключає свого виходу з ЄАЕС", - наголосив Лукашенко. І додав, що якщо Росія дотримуватиметься визначених домовленостей, то "Білорусь буде свято виконувати все, що стосується Євразійського союзу".

 

Раніше Лукашенко заявив, що залежність від одного ринку, російського, робить економіку вразливою.

 

Як повідомляла «УМ», днями за наказом керівництва російської ФСБ, на кордоні Росії з Білоруссю, які ще кілька років тому будували союзну державу, нині встановлено прикордонну зону.