Білоруса Олександра Васюковіча викликають у слідком Росії через фото з війни

20:02, 01.02.2017
Білоруса Олександра Васюковіча викликають у слідком Росії через фото з війни

Олександра Васюковіча викликають у Москву через фото про війну.

Білоруський фотограф Олександр Васюковіч отримав листа зі Слідчого комітету Росії, в якому від нього вимагають пояснень щодо фото виставки «Прямий погляд».

Фотографа звинуватили в пропаганді забороненого в Росії "Правого сектора" лише через те, що на світлинах були українців з фронту на Донбасі.

Електронний лист, в якому його закликають з'явитися до слідчого відділу Таганського району Москви, Васюковіч опублікував в Фейсбуці.

У листі сказано, що слідчі органи проводять перевірку за зверненням депутата муніципального округу Якименка - Дмитра Захарова, який вважає, що на виставці були знімки, що містять "пропаганду забороненої в РФ організації «Правий сектор».

"Лист я отримав щойно на електронну пошту. Думаю, все це з тієї самої серії, що і знищення виставки. На бесіду до слідчого в Москву не поїду. Пришлю їм відповідь, напишу, що живу в Білорусі, а не в Росії. На моїх знімках немає учасників "Правого сектора", - прокоментував Васюковіч в інтерв'ю Єврорадіо.

З листа також випливає, що скарга стосується і ще одного фотографа - Сергія Лойка, але чи викликали його до слідкому, наразі не відомо.

Нагадаємо, 28 вересня в Москві в Центрі документальної фотографії FOTODOC проходила творча зустріч з білоруським фотографом Олександром Васюковіча, який здобув перше місце в номінації "Конфлікт" на міжнародному фотоконкурсі "Прямий погляд 2016".

На виставці можна було побачити його фотографії, де зображені поодинокі та групові портрети учасників добровільного батальйону "Донбас", зроблені Васюковічем під час поїздки на фронт влітку 2014 року.

Через якийсь час Васюковіч знову зв'язався з героями своїх фото, щоб дізнатися про їхню долю. На фотографіях свого проекту він коротко окреслив, хто з солдатів залишився жити, хто був поранений, потрапив у полон або загинув.

Під час творчої зустрічі в зал прийшов московський художник Антон Бєліков і почав зафарбовувати зйомки Васюковіча фарбою з балончика.

Процес знищення виставки білоруського фотографа знімав канал "Рен-ТВ". Ще через день цю виставку остаточно знищили люди, які назвалися представниками "казачества".

Загалом фотограф Олександр Васюкович присвятив фотопроект про війну на Донбасі полеглим героям АТО.