Порошенко чекає на реакцію США і НАТО на обстріли Авдіївки (відео)

17:59, 31.01.2017
Порошенко чекає на реакцію США і НАТО на обстріли Авдіївки (відео)

Засідання РНБО через надзвичайну ситуацію в Авдіївці. (Фото прес-служби Президента України)

Президент Петро Порошенко наголошує на необхідності вирішити безпекове, гуманітарне і міжнародне питання у зв’язку з ескалацією бойових дій і режимом надзвичайної ситуації в місті Авдіївка, поблизу окупованого Донецька.

 

Україна також чекає на реакцію міжнародних партнерів України. Зокрема, США і НАТО.

 

Про це він заявив під час засідання Ради нацбезпеки і оборони у вівторок.

 

"Я хотів би перш за все заспокоїти. Наші військовослужбовці 72-ї бригади та інших підрозділів блискуче захищають позиції, жодного наказу у них не відповідати на знищувальний вогонь немає і вони мають усі можливості захищати себе", - так  глава держави окреслив безпекову ситуацію.

 

Голова РНБО також додав, що наші бійці не відповідають вогнем, лише «коли злочинці, російські бойовики розміщують артилерійські системи, танки і системи залпового вогню безпосередньо в житлових кварталах Донецька і Ясинуватої».

 

Порошенко підкреслив, що тримає на контролі розвиток гуманітарної ситуації в районі Авдіївки, про що йому доповідають навіть вночі. Але для початку відновлювальних робіт потрібно забезпечити стале припинення вогню.

 

"Ми сьогодні проводимо весь комплекс зусиль для того, щоб відновити енергопостачання, ремонтні бригади готові, і як тільки буде можливість, після припинення вогню, вони виїдуть для проведення робіт з відновлення енергопостачання", - підкреслив Порошенко.

 

За словами Президента, вжиті всі заходи для того, щоб забезпечити теплом будинки міста. До того ж, для добровольної евакуації населення надано автобуси.

 

"На моє доручення військові розгорнули все – починаючи від зимових наметів, закінчуючи військово-польовими кухнями. Уряд забезпечив генераторами", - повідомив Порошенко.

 

Президента обурює поведінка бойовиків, якими «вперше за багато днів проти цивільного населення і проти наших частин були застосовані "Гради", масові обстріли з крупнокаліберної артилерії» тощо.

 

«Якщо у когось повертається язик говорити про зняття санкцій, то що ще потрібно для того, щоб притягнути агресора до відповідальності?" - підкреслив Порошенко переходячи до міжнародного питання.

 

За його словами, задіяно усі міжнародні інструменти для забезпечення режиму припинення вогню: "Українська сторона звернулась до ОБСЄ, надані відповідні вказівки українським представникам у Спільному центрі з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін. Крім того, дано завдання сьогодні організувати переговори у складі Тристоронньої контактної групи. Поінформовані про загострення ситуації партнери у США, Європейському Союзі, НАТО".

 

«Сьогодні ми чекаємо відповідних заяв з боку наших міжнародних партнерів», - зазначив глава держави.

 

Президент доручив заступнику глави адміністрації Костянтину Єлісеєву негайно винести питання Авдіївки на розгляд Ради безпеки ООН.

 

Тоді як міністр оборони та начальник Генерального штабу ЗСУ мають підготувати матеріали та передати на нагородження прізвища захисників України, які відзначилися під час бойових дій.

 

Нагадаємо, що Євросоюз і місія ОБСЄ вже закликали сторони негайно припинити обстріли Авдіївки. Тоді як офіційної реакції США і НАТО ще не було.   

 

Затяті бої в районі Авдіївки тривають вже третю добу, внаслідок обстрілів місто залишилося без енергопостачання, електроенергії і тепла, було знеструмлено Авдіївський коксохімічний завод.

 

У місті  оголошено режим надзвичайної ситуації через загрозу гуманітарної катастрофи.

 

Міністр МЗС України заявив, що Україна доповнить свій позов до Міжнародного суду ООН інформацією про обстріли в Авдіївці, які є військовим злочином. Офіційні представники української влади також направили листи в ООН, Раду Європи та ОБСЄ з проханням втрутитися в ситуацію.