Авдіївку накривають з артилерії: загинув капітан Андрій Кизило і ще 4 військових

10:40, 30.01.2017
Авдіївку накривають з артилерії: загинув капітан Андрій Кизило і ще 4 військових

Капітан Андрій Кизило.

Четверо бійців 72-ї окремої механізованої бригади: капітан Андрій Кизило Андрій, молодший сержант Володимир Бальченко, солдат Дмитро Оверченко і сержант Володимир Крижанський загинули під час запеклих боїв із окупантами в районі Авдіївки, під Донецьком у неділю. Позиції ЗСУ в цьому районі ворог продовжує накривати з артилерії і мінометів. 

 

Про це повідомляється на офіційній сторінці 72-ї Гвардійської омбр у Facebook  в понеділок.

 

Журналіст Андрій Цаплієнко згадує про загиблого капітана Андрія Кизила, як про «усміхненого хлопця, який водив нас по позиціях в авдіївській промзоні».

 

«Заступник комбата ще зовсім дитина. Лише на три роки старший від моєї дочки. Здається, в мирних містах у його однолітків на вустах лише «Контрстрайк» та «Танчики». Для нього ж слово «танчик» лунало геть не прикольно. Танки всю ніч сьогодні били по них. Вони це витримали. А потім прилетів «кабанчик». Так тут називають міну-стодвадцятку. Загинуло троє. Андрій серед них», - написав Андрій Цаплієнко у Facebook.

 

На його думку, бій під Авдіївкою є продовженням битви під Крутами. «Війна дітей, які вірять, що воюють за майбуття. Вони, посміхаючись в об’єктив, йдуть назустріч смерті, а нам залишаються тільки їхні молоді посмішки. Прихований сенс яких стане зрозумілим лише з часом», - констатує журналіст. 

 

Станом на ранок 30 січня штаб АТО повідомив, що запеклі бої із ворогом в районі Авдіївки тривають, за уточненими даними загинуло вже п’ятеро захисників України, ще дев’ятеро – поранено і четверо травмовано.

 

Утім, прізвище п’ятого загиблого воїна наразі невідоме.

 

Як повідомила вітчизняним ЗМІ прес-офіцер бригади Олена Мокринчук, бойовики використовують важке заборонене озброєння, в тому числі і калібру 120 мм. При цьому, обстріли ведуться по всій лінії від Донецького аеропорту до Ясинуватської розв'язки.

 

За даними користувачів соцмереж із окупованого Донецька, важка артилерія бойовиків гатить по позиціям ЗСУ прямо з шахтарського міста, інтенсивність обстрілів нарощується зранку понеділка.

 

У 72-й бригаді наводять окремі деталі важкого бою в районі Авдіївки 29 січня: «О 4.30 ранку ворог почав масовані обстріли з мінометів 120, 82 калібрів, ствольної артилерії та стрілецької зброї в районі Авдіївки. Мешканці південної частини міста мали змогу протягом трьох годин спостерігати в нічному небі та фіксувати на фото й відео з боку окупованого Донецька в бік авдіївської промзони численні трасери, освітлювальні міни та інше. Після артпідготовки, о 6.30 окупанти зробили спробу штурмувати наші позиції, - та, зазнавши втрат, змушені були відступити на другу лінію оборони. Переслідуючи ворога, наші бійці захопили його позиції, закріпившись там і поліпшивши своє тактичне положення».

 

За даними української розвідки і даних противника в боях під Авдіївкою минулої неділі було вбито 15 окупантів, одного взято в полон, ще 24 – так званих «трьохсотих», тобто поранених (з них 7 тяжких). Розвідники нагадують, що тоді ж було знищено ініціатора атаки, військового злочинця Івана Балакая на прізвисько «Грек», якого окремі волонтери вважають одним із найдосвідченіших бойовиків.

 

«Протягом дня ворог вів інтенсивні та щільні обстріли з мінометів та артилерії по Авдіївці, Опитному та Кам’янці, з танку - по Пісках; але це не допомогло йому повернути втрачене. О 13.45, після обстрілів наших позицій з гранатометів різних калібрів, окупанти здійснили чергову спробу вибити наших військових з позицій в районі Авдіївки, але вкотре змушені були відступити, продовжуючи обстріли. Маючи намір будь-що відновити втрачене, з метою психологічного тиску противник близько 16.00 відкрив хаотичну стрільбу по житловим кварталам міста. Зафіксовано два влучання з артилерії поруч з авдіївською лікарнею, кілька влучань поблизу Храму св. Марії Магдалини, більше трьох влучань в дев'ятиповерхівку, в якій базуються військові медики та волонтери», - йдеться на сторінці 72-ї бригади.

 

У бригаді додають, що артилерійські обстріли Авдіївки та позицій ЗСУ продовжувалися весь вечір і ніч.

 

«На жаль, під час бою та обстрілів четверо наших військових загинуло, дев'ять отримали поранення. Світла пам'ять капітану Кизило Андрію Олександровичу (02.05.1993р.н.); молодшому сержанту Бальченку Володимиру Івановичу (04.01.1992р.н); солдату Оверченку Дмитру Олександровичу (24.01.1989р.н.); сержанту Крижанському Володимиру Олексійовичу (24.03.1982р.н)! Ми не забудемо вас, дорогі наші побратими! Вся Україна сумує за вами», - зазначають бойові побратими загиблих воїнів.

 

Станом на ранок бій із ворогом триває, вночі його інтенсивність дещо зменшилась, але зараз наростає знов.

 

«Отримавши підтримку від інших підрозділів бригади, в Авдіївці військовослужбовці мужньо тримаються на своїх позиціях, включаючи захоплені у ворога внаслідок рішучої контратаки. Ми готові до будь-яких несподіванок як з боку ворога, так і в плані наших перспектив», - зазначають бійці 72-ї бригади.

 

Нагадаємо, у неділю захисники України не лише зайняли нові позиції в районі Авдіївки, відбивши їх у бойовиків в ході контратаки, але й узяли під вогневий контроль Донецьку фільтрувальну станцію.

 

У ході боїв було ліквідовано одного з найдосвідченіших ватажків терористів Івана Балакая на прізвисько «Грек», який зрадив військовій присязі у 2014 році.

 

Міністр оборони Степан Полторак повідомив, що після штурму ворогом району Авдіївської промзони українські військовослужбовці перейшли в наступ та зайняли важливий пост, що має стратегічне значення.

 

Саме місто Авдіївка в ході боїв було знеструмлено.