Міноборони Британії приховало провал випробування ядерної ракети

12:54, 23.01.2017
Міноборони Британії приховало провал випробування ядерної ракети

Пуск американського Тризубця

Міністерство оборони Великобританії приховало від громадян факт невдалого пуску ракети Trident II в червні 2016 року. Про це повідомило пресі неназване джерело у військовому міністерстів.

Газета The Sunday Times повідомила, що Міноборони Сполученого Королівства приховало провальні випробування ракети Trident II D5, які були зроблені з підводного човна HMS Vengeance біля берегів американського штату Флорида.

Повідомляється, що після запуску тестова ракета, ще не оснащена ядерною боєголовкою, взяла курс на берегову лінію, де і впала, хоча офіційно запуск кваліфікували як успішний.

Міністр оборони Великобританії Майкл Феллон буде викликаний в палату представників конгресу США для того, щоб відзвітувати про цей інцидент, повідомив британський телеканал Sky News.

Програма Trident по оновленню ядерного щита країни викликала багато суперечок в парламенті і серед громадян, зокрема через її вартість.

У 2015 році британський журналіст Вільям Макнеллі опублікував на порталі WikiLeaks документ, в якому розкривалися слабкі заходи безпеки британських атомних підводних човнів, що несуть ракети Trident.

Наразі відомо, що провальне випробування було проведено всього за кілька тижнів до того, як 19 липня 2016 року британський парламент схвалив виділення додаткових коштів на програму Trident, проти якої в країні проводилися масштабні протести. У рамках прийнятого проекту на озброєння британського флоту повинні надійти чотири субмарини, що будуть нести ракетні ядерні заряди. Ракети Лондон закуповує в США, а потім самостійно оснащує ядерними боєголовками.