Янукович звинуватив Тігіпка, Фірташа і Льовочкіна в руйнуванні стабільності в лютому 2014 року

17:39, 28.11.2016

Колишній президент України Віктор Янукович переконаний, що Сергій Тігіпко, Дмитро  Фірташ і Сергій Льовочкін намагалися зруйнувати Партію регіонів зсередини.

 

Про це він заявив в російському місті Ростов-на-Дону під час відеодопиту, який проводить Святошинський райсуд Києва в понеділок у справі про розстріл бійцями «Беркуту» 48 євромайданівців 20 лютого 2014 року.

 

За словами Януковича, свого часу, під час особистої розмови з Сергієм Тігіпком той підтвердив йому це.

 

«Він відверто мені казав: я з вами згоден, Віктор Федорович, але мене схиляє пан Фірташ. І поруч з ним пан Льовочкін, який також грав у свої ігри. І врешті-решт вони зруйнували коаліцію і врешті-решт вони зруйнували фактично стабільність в країні», - сказав колишній президент.

 

На його думку, у «фракції Партії регіонів працювала опозиція і депутати, які залежали від деяких олігархів, вони почали схилятися в бік опозиції».

 

«Це було не раз, не два - за останній тиждень їхня позиція була такою: як скаже господар», - каже колишній лідер «регіоналів».

 

І додав: «Розгін на Майдані був спланованою провокацією. Тому що студентів на той час там вже не було. Туди підійшли радикали, і вони почали провокувати «Беркут». «Беркут», на мій погляд, перевищив свої повноваження. Але це моя точка зору. Її треба було підтвердити розслідуванням», - сказав Янукович.

 

Він також наголосив, що покарав усіх винних за розгін 30 листопада: «Я відсторонив Попова, голову КМДА, Сівковича, першого заступника секретаря РНБО, міністра внутрішніх справ, відсторонив керівника київської міліції, і Генеральна прокуратура почала розслідувати це питання.»

 

При цьому, втікач припускає, що, можливо, «є люди, які не понесли покарання».

 

«Мені часто кажуть про Льовочкіна. Так, можливо, він мав до цього причетність, але у мене не було доказів. Якщо є такі дані щодо Льовочкіна, то хай це влада доведе. Якщо не доведе, то хай це буде на його совісті. Якщо не винний, то хай ті люди, які так про нього кажуть, вибачаться перед ним», - переконаний Віктор Янукович.

 

Напередодні міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що автором розгону Євромайдану був тодішній глава адміністрації Президента, а нині народний депутат від «Опоблоку» Сергій Льовочкін.

 

У свою чергу, назвав заяву Авакова «хамською нісенітницею, яка побудована на брехні».

 

Як повідомляла «УМ», Генпрокурор Юрій Луценко оголосив підозру колишньому президенту Віктору Януковичу в державній зраді й поплічництві Росії в агресії проти України. Сам підозрюваний і російські журналісти зробили вигляд, що нічого не розчули через відсутній зв’язок. Утім, почути Луценка усі бажаючі можуть переглянувши відповідне відео.