Янукович забув про свою кримінальну молодість

16:05, 28.11.2016

Колишній президент Віктор Янукович дав неправдиві свідчив неправдиві свідчення щодо своєї біографії у Ростовському обласному суді Росії під час відеозв’язку зі Святошинським райсудом Києва у понеділок.

 

Адже відповідаючи на запитання судді втікач, підозрюваний у державній зраді, заявив, що не притягувався до кримінальної відповідальності.

 

Так, суддя Святошинського райсуду столиці, розпочинаючи допит Януковича і встановлюючи його особисті дані, спитав: «Вікторе Федоровичу, ви раніше притягувалися до кримінальної відповідальнсті?».

 

Замислившись на кілька секунд Янукович відповів: «Ні!».

 

Водночас, загальновідомо, що Віктор Янукович був двічі судимим за часів СРСР (вироки було оголошено 15 грудня 1967 року та 8 червня 1970 року) і загалом відбув у місцях позбавлення волі три з половиною роки.

 

Цікаво, що в часи президентства Кучми, перед своїм призначенням прем’єр-міністром, Віктор Янукович вказував у автобіографії, що був двічі судимим.

 

Згідно офіційної легенди піарників колишнього лідера Партії регіонів, у 1978 році судимості з Януковича начебто було знято («погашено»), мовляв, він «був засуджений несправедливо». Проте подальші розслідування виявили, що зняття судимостей було підроблене невідомими.

 

Утім, навіть з урахуванням цих обставин, Янукович може стверджувати, що є не судимим, але не може стверджувати, що не притягувався до кримінальної відповідальності.

 

Оскільки суддя не питав його чи є він судимим, а питав щодо притягнення до кримінальної відповідальності, відповідь Януковича фактично є наданням неправдивих свідчень суду щодо власної особи.

 

Серед іншого, Янукович заявив під час допиту, що вважає своє рішення відкласти підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом 21 листопада 2013 року вірним, нібито через те, що «економічна частина угоди була невигідна для України».

 

На його думку, угода про асоціацію з Євросоюзом мала підписуватися з урахуванням інтересів Росії. Мовляв, Росія також готувала підписання такої угоди і «якщо б Росія у своїй угоді з не врахувала інтереси України, Україна сіла б «на шпагат».

 

«Але ми не олімпійські чемпіони, щоб на шпагат сісти», – пробував жартувати Янукович.

 

Як повідомляла «УМ», Генпрокурор Юрій Луценко оголосив підозру колишньому президенту Віктору Януковичу в державній зраді й поплічництві Росії в агресії проти України. Сам підозрюваний і російські журналісти зробили вигляд, що нічого не розчули через відсутній зв’язок. Утім, почути Луценка усі бажаючі можуть переглянувши відповідне відео.

 

Водночас, родичі загиблих героїв Небесної сотні провели акцію біля будівлі Святошинського районного суду Києва вимагаючи від влади докласти максимум зусиль для повернення Януковича в Україну та доправлення до суду у статусі обвинувачуваного.

Янукович свідчить у справі п’яти «беркутівців», яких підозрюють у причетності до вбивств 48 євромайданівців 20 лютого 2014 року.

 

Попередні заяви Януковича засвідчили, що він усіляко намагається перекинути свої злочини на євромайданівців.