У Миколаєві студенти поскаржились в СБУ на показ фільму про Антимайдан (відео)

15:51, 24.11.2016
У Миколаєві студенти поскаржились в СБУ на показ фільму про Антимайдан (відео)

Кадр з фільму "Ті, що прийшли до влади".

Студенти Миколаївського університету ім. Сухомлинського демонстративно виходили з аудиторії під час показу документального фільму «Ті, що прийшли до влади» Олексія Радинського та Томаша Рафи у вівторок.

 

Окремі студенти вирішили, що фільм є пропагандою «русского міра» та звернулись із відповідною заявою до СБУ.

 

Про це повідомляють миколаївські ЗМІ.

 

Студентський протест ногами засвідчують також численні відеоролики, зняті самими студентами і викладені на каналі YouTube.

 

На думку студентів, у фільмі представлена лише так звана «точка зору» сепаратистів. Адже в документальній стрічці про події 2014 року демонструвалося відео з проросійських мітингів із триколорами і скандуваннями «Росія! Росія!», похорони місцевих мешканців, яких нібито вбили «українські снайпери», розмови про «героїв-бойовиків» тощо.

 

 

Це обурило студентів і вони почали масово залишати аудиторію. Один зі студентів попросив вимкнути фільм, але показ продовжили.

 

Одна з організаторок показу – керівник Миколаївської громадської жіночої організації «ДАНА» Олена Кабашна намагалася спинити студентів, мовляв, фільм дискусійний, але «це ж наша історія», треба це розуміти, «щоб знайти спільну мову з Донецьком» тощо.  

 

На показі були присутні гості – депутат обласної ради і представник «Українського вибору» Віктора Медведчука Максим Невінчаний, а також депутати від «Опозиційного блоку» Артем Грозов і Павло Зоткін.

 

Зрештою, переглядати стрічку залишилась лише третина студентів. Утім, ті, хто лишився вступили в дискусію із організаторами, яку продовжили знімати на телефони.

 

Представник прес-центру університету Юлія Почебут сказала, що даний фільм показувати некоректно, тим більше, що 21-22 листопада в Україні відзначається День гідності і свободи.

 

«Тут зібралися свідомі українці, які є студентами національного університету, їм по 20 років і вони всі стали свідками цієї історії. Кожен з нас чув, читав і бачив, що було на Донбасі, але зараз показувати те, що говорили жителі і відбувалося там, зовсім недоречно», - сказала Юлія Почебут.

 

На її думку, доречніше було показати фільм про Євромайдан, про те, як люди відстоювали свої права, у тому числі, й студенти.

 

Студенти також зауважили, що фільм провокує можливі конфлікти між самими студентами, якщо їхні думки з приводу подій на Донбасі не співпадають.

 

Що цікаво, організатори проекту з питання «Презумпція правоти поліцейського» повинні були розповісти про проблему даного законопроекту і показати відповідний фільм на цю тему. Але студентам намагалися показати зовсім іншу документалістику.

 

До речі, режисер фільму «Ті, що прийшли до влади» Олексій Радинський в коментарі «Українській правді» вже заявив, що його короткометражний фільм не є пропагандою «русского міра», а навпаки – контрпропагандиським.

 

«Звинувачують фільм у пропаганді виключно ті, хто його не бачив. Журналістська спільнота поширює недостовірну інформацію про фільм, не намагаючись його подивитись», - обурюється режисер.

 

На його думку, якщо у фільмі зображений Антимайдан в Донецькій області, «абсолютно не означає, що ці ідеї заохочуються».