Олексій Стогній і Гліб Шаблій арештовані ФСБ в окупованому Криму як диверсанти (фото)

11:09, 21.11.2016
Олексій Стогній і Гліб Шаблій арештовані ФСБ в окупованому Криму як диверсанти (фото)

Олексій Стогній під час затримання.

Співробітники російської ФСБ затримали ще двох українців в окупованому Криму: Олексія Стогнія і Гліба Шаблія, яких вже назвали черговими «українськими диверсантами». Суд арештував українців на минулому тижні терміном на два місяці.

 

Про це повідомляють російські ЗМІ з посиланням на інформацію ФСБ у понеділок.

 

Тоді як російський державний телеканал «Россия-1» назвав прізвища українців і продемонстрував окремі фрагменти оперативного відео ФСБ, на яких показано, як затримували і допитували Стогнія і Шаблія. Обом арештантам закидають підготовку «за завданням Міноборони України диверсій на об'єктах інфраструктури в Криму».

 

Так, Олексія Стогнія російські окупанти називають «полковником Головного розвідуправління України». Другого затриманого «диверсанта» Гліба Шаблія «охрестили» просто українським офіцером.  

 

Судове засідання щодо обрання міри запобіжного заходу для обох українців у вигляді арешту на два місяці пройшло в закритому режимі.

 

У суді, контрольованому російською окупаційною владою, нібито встановили зв'язок затриманих з трьома раніше затриманими українцями.


«Всі п'ятеро затриманих є учасниками однієї диверсійної групи, що діє в Севастополі», - сказав співрозмовник російського телеканалу з ФСБ.

 

За твердженням російських пропагандистів, саме Олексій Стогній був затриманий 15 листопада, коли нібито йшов з пістолетом на агентурну зустріч. За версією окупантів, він  був нібито тісно пов'язаний з так званою "групою Штиблікова".

 

Під час допиту Олексій Стогній на камеру підтвердив, що він «отримував гроші за ведення розвідувальної діяльності».

 

 

«Так, отримував. Причому неодноразово їздив в місто Київ. Також кошти мені передавав Дмитро Штибліков, який приїжджав з Києва. Передача коштів відбувалася в моєму магазині», - говорить затриманий на оперативному відео ФСБ.

 

Олексій працював в магазині канцелярських товарів та іграшок в Севастополі. Він є  випускником Севастопольського військово-морського інституту імені Нахімова за спеціальністю «радіотехнічне озброєння», служив на українському флоті.

 

Другий арештований українець Гліб Шаблій є бізнесменом, також служив на українському флоті, є капітаном другого рангу.

 

 

«За вказівкою керівництва Головного управління розвідки Міністерства оборони України виконував розвідувальні завдання», - стверджують російські пропагандисти. І додають, що українці нібито спостерігали за об’єктами Чорноморського флоту Росії.

 

Нагадаємо, що 9 листопада 2016 року ФСБ Росії повідомила про затримання у Севастополі «членів диверсійно-терористичної групи Головного управління розвідки Міністерства оборони України» - Дмитра Штиблікова, Олексія Бессарабова і Володимира Дудка.

 

Підконтрольний Кремлю Ленінський райсуд Севастополя 10 листопада заарештував трьох затриманих на два місяці.

 

В Міноборони України вважають, що колишні українські військові, які зараз проживають в окупованому Криму, можуть стати «потенційними жертвами російських спецслужб».