Путін боїться Гаагського трибуналу

13:55, 16.11.2016
Путін боїться Гаагського трибуналу

Президент Росії Володимир Путін підписав розпорядження про вихід Росії з Римського статуту Міжнародного кримінального суду (МКС) у середу. Зауважимо, що сталося це наступного дня після того, як МКС оприлюднив попереднє розслідування прокурора, в якому окупацію Криму названо міжнародним збройним конфліктом між Україною й Росією.

 

Відповідне розпорядження Путіна опубліковано на порталі правової інформації. Документ було підписано у середу, 16 листопада.

 

Володимир Путін формально погодився прийняти пропозицію Мін'юсту Росії, яка узгоджена з іншими відомствами й Верховним судом, а також доручив повідомити генерального секретаря ООН про намір РФ вийти з договору.

 

 

Ратифікація Римського статуту Міжнародного кримінального суду означає, що злочини, вчинені громадянами країн, які його ратифікували або на їх території, будуть підсудні міжнародній інстанції в Гаазі.

 

Але вихід Росії з угоди щодо МКС, означає, що її вископосадовці бажають уникнути ймовірної кримінальної відповідальності на міжнародному рівні і постати перед Гаазьким трибуналом.

 

Тим більше, що розпорядження Путіна опубліковано наступного дня після того, як МКС оприлюднив попереднє розслідування прокурора Фату Бенсуди, в якому окупація Криму прирівнюється до міжнародного збройного конфлікту між Україною й Росією.

 

 

Також Генеральна асамблея ООН визнала Росію країною-окупантом в Автономній республіці Крим у вівторок. 

 

Нагадаємо, що Росія підписала Римський статут у 2000 році, але так його і не ратифікувала.

 

Водночас, голова правління Центру інформації про права людини Тетяна Печончик вважає, що Володимира Путіна не врятує відмова Москви від участі в Римському статуті.

 

«Путіна це не врятує, бо для Гаазького суду все одно, з якої країни походить злочинець і чи ратифікувала вона Римський статут. Буде видано ордер на арешт, і як тільки підозрюваний опиниться на території однієї з країн, яка ратифікувала Римський статут (а таких країн зараз у світі 123), він має бути негайно заарештований і переданий в Гаагу», - написала вона на своїй сторінці у Facebook. 

 

Міжнародний кримінальний суд (МКС) — правовий інститут, що діє постійно, в компетенцію якого входить переслідування осіб, відповідальних за геноцид, воєнні злочини і злочини проти людяності. Заснований на основі Римського статуту, прийнятого в 1998 році. Існує з липня 2002 року.