У Польщі ексгумували останки екс-президента Леха Качинського

08:29, 15.11.2016
У Польщі ексгумували останки екс-президента Леха Качинського

Екс-президент Польщі Лех Качинський

У Кракові у Польщі ексгумували останки екс-президента Леха Качинського і його дружини Марії, які загинули в авіакатастрофі під Смоленськом у Росії у 2010 році. Тоді в авіакатастрофі загинули 96 осіб. Про це повідомляє Gazeta.pl. Це перша із запланованих прокуратурою 83 ексгумацій у рамках розслідування Смоленської катастрофи. Очікується, що всі процедури завершаться до кінця 2017 року.
 
 
Вчора після 17 години у Вавельський замок у Кракові закрили для туристів і дістали саркофаг, у якому були поховані Качинські для проведення експертизи для з'ясування причин Смоленської катастрофи. Раніше у прокуратурі Польщі пояснили, що ексгумація загиблих в авіакатастрофі необхідна через помилки, які нібито були виявлені в медичній документації. Під час ексгумації були присутні найближні родичі загиблих - Ярослав Качинський і Марта Качинська. 

Після цього останки передали фахівцям, які будуть проводити експертизу у колегії судової медицини Collegium Medicum Ягеллонського університету. Крім традиційного розтину буде проведена комп'ютерна томографія, яка дасть тривимірне зображення, що дозволяє фахівцям оцінити останки таким чином, який недоступний при звичайному дослідженні. Крім того, буде проведено гістопатологічне, токсикологічне і фізико-хімічне дослідження.
Передбачається, що необхідний матеріал буде зібраний за чотири дні.

18 листопада Качинських знову поховають.
 
Родичі жертв авіакатастрофи написали відкритий лист владі республіки і духовним особам з проханням зупинити ексгумацію їхніх близьких, заплановану прокуратурою країни.


Нагадаємо, у кінці жовтня комісія, яка розслідує причини Смоленської катастрофи, представила результати своєї роботи і заявила про факти маніпуляцій з даними попередніми комісіями і російською стороною.

Раніше Міноборони Польщі оприлюднило відеозапис з розмовою тодішніх прем’єрів Польщі і Росії Дональда Туска і Володимира Путіна після Смоленської катастрофи.

Питання повторного розслідування причин Смоленської катастрофи піднили у Польщі після приходу до влади партії Ярослава Качинського "Право і Справедливість". Зокрема, нинішне керівництво Польщі закидає російським спецслужбам причетність до Смоленської катастрофи.

Натомість Москва заявила, що до трагедії призвели погодні умови і помилка екіпажу польського борту №1.

Як повідомляла "УМ", вчора у Кракові розпочали процедуру ексгумації Леха Качинського.