Росія розпочне спецоперацію в Україні 15 листопада

14:47, 11.11.2016
Росія розпочне спецоперацію в Україні 15 листопада

Кремль планує розпочати спецоперацію з дестабілізації ситуації в Україні 15 листопада. Одночасно з початком масових акцій протесту в Україні, які за задумом Москви мають призвести до дострокових парламентських виборів, російські спецслужби планують теракти у Києві та активізацію бойових дій на Донбасі.

 

Про це повідомив начальник Департаменту захисту національних інтересів СБУ Анатолій Дублик під час брифінгу в п’ятницю.

 

За його словами, метою раніше оприлюдненого у ЗМІ плану «Шатун» є «внутрішня дестабілізація, тобто організація дострокових парламентських виборів». Тим самим Кремль хоче привести до влади проросійські сили у Раді, які мають сформувати більшість і змінити європейський курс держави на проросійський.

 

«Старт активних дій заплановано на 15 листопада - із так званої «Всеукраїнської акції протесту банківських вкладників». З 17 листопада основний акцент протестних акцій зміщуватиметься на питання підвищення комунальних тарифів. Акції протесту мають перерости у блокування урядових структур, розширення претензій та вимог до влади», - наголосив пан Дублик.

 

За даними СБУ і Служби зовнішньої розвідки, штучні акції протесту, за задумом російських кураторів, мають створити видимість масової підтримки. Зокрема, вже розгорнута активна агітація в соціальних мережах, яку російські спецслужби активно використовують на теренах України.

 

«Російські «сценаристи» запланували проведення під час цих заходів так званих «масових безладів», хтось має навіть отримати під час протистояння з органами поліції певних ушкоджень. Це вони трактуватимуть на своїх російських телеканалах так, ніби українська влада не може втримати контроль в столиці України й інших регіонах держави», - попереджає Анатолій Дублик.

 

За даними українських спецслужб, безпосереднє керівництво і реалізацію російської листопадової спецоперації з дестабілізації ситуації в Україні здійснюватиме перший заступник радника президента Росії Владислава Суркова, абхазький сепаратист Ілам Ардзінба, а контакт з українськими політичними рухами напряму чи наосліп - громадянин Вірменії Армен Мартиросян.

 

В СБУ нагадують, що йдеться про того самого Мартиросяна, який причетний до плану «Шатун» і нещодавно «засвітився» у скандалі навколо повернення літака «Белавіа» до аеропорту «Жуляни». Сепцслужба зафіксувала, що окремі організатори виїжджали до Росії для отримання фінансування та інструкцій з проведення акцій.

 

Водночас із дестабілізацією в Києві Кремль планує загострення і на східному фронті.

 

«Елементом плану є посилення напруги, доведення інтенсифікації обстрілів до найвищого рівня, провокування локальних сутичок тощо. Ця тенденція вже чітко фіксується на лінії зіткнення.  Мета - загнати українську владу в глухий кут і вести наступ з двох боків - зовні та зсередини», - каже пан Дублик.

 

Начальник Департаменту захисту національних інтересів СБУ додає, що Кремль запланував заворушення ще й у регіонах України.

 

«У регіонах планується проведення зборів громад з подальшим проведенням підсумкового Всеукраїнського форуму місцевих рад. Прямих вимог федералізації не передбачається - натомість обрана стратегія «повзучої ерозії» центральної влади», - каже він.

 

Відтак, Служба безпеки закликає громадян і політичні сили не дати використати себе російським спецслужбам, які не гребують будь-якими методами для дестабілізації ситуації та знищення України. 

 

До заклику СБУ приєдналося і МВС: відомство закликає українців бути обережнішими протягом місяця через підвищену терористичну загрозу, яку обумовлено планами Росії дестабілізувати Україну.

 

У МВС додають, що з 14 по 25 листопада підрозділи Нацполіції і Нацгвардії переходять у посилений режим несіння служби. Правоохоронці, задля безпеки громадян під час масових заходів, будуть використовувати металошукачі і перекриватимуть деякі вулиці Києва.