Порошенко вибачився перед Лукашенком через білоруський літак

07:46, 11.11.2016

Президент України Петро Порошенко вибачився перед президентом Білорусі Олександром Лукашенком за інцидент із цивільним літаком компанії «Белавіа», який стався наприкінці жовтня 2016 року. Ще й запевнив, що винних покарано.

 

Про телефонну розмову двох лідерів повідомила прес-служба білоруського президента Олександра Лукашенка в ніч на п’ятницю.

 

«Петро Порошенко вибачився за інцидент із цивільним літаком авіакомпанії «Белавіа» і проінформував президента Білорусі, що винні покарані», - йдеться у заяві білоруської сторони.

 

Водночас прес-служба Президента України також повідомляє про розмову Порошенка із Лукашенком, але про вибачення за примусово повернутий до аеропорту «Жуляни» білоруський лайнер не згадує.

 

Нагадаємо, державна авіакомпанія «Белавіа» досі стверджує, що командир судна отримав наказ повернутися в аеропорт під загрозою застосування українських винищувачів.

 

Після повернення літака українські спецслужби зняли з борту одного пасажира, громадянина Вірменії політтехнолога з Москви Армена Мартиросяна і літак знову полетів до Мінська. Сам Мартиросян обіцяє судитися з СБУ, хоча полетів до Мінська наступним літаком. 

 

У СБУ заявляють, що просили диспетчерів «Укравіаруху» повернути білоруський літак назад до аеропорту, але заперечують, що погрожували винищувачами. Хоча й припускають, що у цивільних диспетчерів міг спрацювати людський фактор і вони могли бовкнути зайве в розмові з командиром судна, не маючи на те повноважень.

 

МЗС Білорусі вимагало від України вибачень, погрожуючи оприлюднити записи розмови диспетчера, що й зробили у державних ЗМІ. У розшифровці дійсно йшлося про погрози пілотам застосувати бойову авіацію.