Знайомі затриманих псевдо-диверсантів заперечили звинувачення ФСБ

22:20, 10.11.2016
Знайомі затриманих псевдо-диверсантів заперечили звинувачення ФСБ

Дмитро Штибліков був аналітиком

До диверсійно-розвідувальної групи, яку начебто викрило ФСБ Росії в окупованому Севастополі, причисляють трьох мешканців Криму.

Це аналітики Олексій Бессарабов, Дмитро Штибліков, а також капітан ІІ рангу Володимир Дудка.

Разом з Дмитром Штибліковим затримали його дружину Олену - вони саме поверталися з Бахчисараю під Севастополь, де мешкає ця родина.

Нині Олена Штиблікова проходить у справі як свідок, а троє затриманих кримчан заарештовані на два місяці.

Російські спецслужби стверджують, що виявили дві схованки зі зброєю та інформаторів української розвідки в Криму, проте родичі затриманих заперечують усі звинувачення ФСБ.

"УМ" узагальнила інформацію про затриманих українців у Криму - усі справді були кадровими військовими.


Аналітик Дмитро Штибліков



46 річний Дмитро Штибліков регулярно виступав експертом в ЗМІ і на науково-практичних конференціях. До 2014 року працював аналітиком Центру сприяння вивченню геополітичних проблем і євроатлантичного співробітництва Чорноморського регіону "NOMOS" у Севастополі. Це українська аналітична організація.  

У "Радіо Свобода" також заявили, що у 2012-2013 роках Дмитро Штибліков давав коментарі як експерт із ситуації щодо переговорів України та Росії в питаннях розміщення Чорноморського флоту в Севастополі й «Харківського пакту Медведєва-Януковича».​


Брат Дмитра Штиблікова, Олексій, каже, що Дмитро не має відношення до українського оборонного відомства. Олексій зазначив, що його брат до анексії шість років працював аналітиком і займався військовою журналістикою. У минулому за словами брата Штибліков був військовим, але останнім часом він був цивільним. 

Олексію брат зателефонував із прокуратури Криму і сказав, що його та інши затрманих звинувачують за частиною 2 281 Кримінального кодексу Росії. 

Згодом ФСБ опублікувала відео із затриманням Дмитра Штиблікова. Тут видно, як на Штиблікова накидаються працівники спецслужби і скручують. Потім кадри переносяться на обшук помешкання, де показують предмети, схожі на вогнепальну зброю, велику кількість військового спорядження й камуфляжних одностроїв, зокрема, ВМС України.


 

Російські спецслужби затримали спочатку і дружину Дмитра Штиблікова, вона проходить у справі у якості свідка. Жінку почали шукати після того, як вона не прийшла на роботу, родичі застали момент обшуку в гаражі. Після цього усі довідались про затримання. Пізніше дружину відпустили. 

Олексій Бессарабов



Олексію Бессарабову 40 років, він, як і Дмитро Штибліков, теж був експертом "Номос". Бессарабов публікувався і багато коментував.

у 2013 році він брав участь в Євроатлантичній літній академії, зустрічався з послом України в Польщі. Це двотижневий семінар у Варшаві для аналітиків, журналістів та експертів.

Про особистість Володимира Дудка наразі мало що відомо.

На відео також показують нібито знайдену в перебігу обшуку візитівку Дмитра Яроша, колишнього керівника «Правого сектору».