СБУ не погрожувала винищувачами білоруському лайнеру

14:05, 01.11.2016

Служба безпеки України вкотре наголошує, що не давала вказівок українським диспетчерам погрожувати пілотам літака «Белавіа» підняттям винищувачів у разі неповернення до аеропорту майже два тижні тому, 21 жовтня.

 

Про це заявила речник СБУ Олена Гітлянська у вівторок.

 

«Ми вкотре наголошуємо, що ніяких подібних вказівок щодо підняття винищувачів не надавали, перемовин із пілотами не вели, а лише просили повернути літак», – сказала пані Гітлянська.

 

Такий коментар в СБУ у чергове зробили через те, що у вівторок газета адміністрації президента Білорусі «Белорусь сегодня» оприлюднила нібито розшифровку запису переговорів екіпажу літака «Белавіа» з українським диспетчером.

 

У статті йдеться про те, що літак повернули в київський аеропорт «Жуляни» нібито під загрозою підняти винищувачі, тож білоруська сторона, як і два тижні тому, вимагає вибачень від України.

 

На думку авторів статті, українські посадові особи невмотивовано, з погрозою застосувати силу, піддали ризику 140 життів пасажирів і членів екіпажу, змусивши сідати літак з майже повними баками гасу.

 

Текст розшифровки, яку наводить білоруська сторона:

 

Диспетчер: Белавіа–840, Київ–Радар.

Пілот: Слухаю.

Диспетчер: Белавіа–840, надійшла вказівка: вам треба, необхідно повернутися на аеродром вильоту «Жуляни». За невиконання буде піднята бойова авіація на перехоплення.

Пілот: А що сталося таке?

Диспетчер: В ефір не можу передати. По прибутті все дізнаєтеся.

 

Водночас, в СБУ ознайомилися із розшифровками (щоправда, з надрукованим у газеті текстом, адже аудіозаписи, які могли б підтвердити версію про винищувачі, не оприлюднювалися).

 

Тому у спецслужбі не виключають, що якщо український диспетчер казав щось про бойові винищувачі, то тут міг мати місце людський фактор, адже в СБУ таких вказівок (погрожувати військовою авіацією – Ред.) диспетчерам «Укравіаруху» не надавали.

 

Як повідомляла «УМ», причиною повернення білоруська літака в аеропорт «Жуляни»  була присутність на борту літака громадянина Вірменії Артура Мартиросяна, проросійського політичного експерта і прихильника «Антимайдану».

 

Підозрюваного зняли з літака й обшукали, але через кілька годин правоохоронці його відпустили.

 

Білорусь на офіційному рівні вимагає від України вибачень та грошової компенсації збитків авіакомпанії.