Росія залишає Раду з прав людини ООН

23:07, 28.10.2016
Росія залишає Раду з прав людини ООН

(Фото з сайту ООН)

Генасамблея ООН не переобрала Росію до Ради з прав людини на новий трирічний термін за підсумками голосування у п’ятницю ввечері. Це означає, що Росія залишить Раду після закінчення терміну своїх повноважень наприкінці цього року.

 

Про це повідомляють світові ЗМІ.

 

На два місця від східноєвропейського регіону претендувало три країни. За підсумками голосування за Угорщину було подано 144 голоси, за Хорватію – 114 голосів, тоді як за Росію - 112.

 

Відтак, Східну Європу у Раді з прав людини ООН представлятимуть Угорщина і Хорватія.

 

Загалом, до Ради з прав людини ООН на трирічний термін  (2017-2019 рр.) обрано 14 членів. Їхні повноваження у Раді починаються 1 січня 2017 року. Серед країн-членів  - Велика Британія, Ірак, Китай, Саудівська Аравія і США.

 

Раніше більше 80 правозахисних організацій закликали країни- члени ООН проголосувати проти участі Росії в Раді з прав людни через те, що Москва надає військову підтримку режиму сирійського президента Башара Асада і знищує мирне населення.

 

Організація Human Rights Watch заявляла, що переобрання Росії та Саудівської Аравії може послабити зусилля Ради щодо притягнення винних до відповідальності.

 

На думку правозахисників, країни-члени ООН повинні «серйозно замислитися, чи роль Росії в Сирії робить її компетентною для роботи у головній міжурядовій інстанції ООН в сфері прав людини».

 

Минулого вівторка офіційний Кремль порадив правозахисникам, які виступили за виключення Росії зі складу органу, більш активніше протидіяти терористам.