Консули відвідали українських політв'язнів Сергія Литвинова та Олексія Чирнія

18:30, 20.10.2016

Українські консули в Ростові-на-Дону відвідали українських політв'язнів Сергія ‎Литвинова та Олексія ‎Чирнія. Про це у Facebook повідомив Департамент консульської служби МЗС. Зустріч відбулася в середу, 19 жовтня.

 
"Скарг на наявність упередженого ставлення чи інших протиправних дій з боку адміністрації колонії ув’язнені не висловлювали", - ідеться в повідомленні.
 
Нагадаємо, 9 серпня суд у Ростовській області Росії відхилив апеляцію на вирок українцю Сергію Литвинову, засудженому на 8,6 років позбавлення волі у колонії суворого режиму за звинуваченням у розбої щодо громадянина Росії в зоні АТО. При цьому Генпрокуратура Росії письмово вибачилася перед Литвиновим за заведені раніше проти нього справи. Тоді російське слідство назвало Литвинова бійцем батальйону «Дніпро» і звинуватило у застосуванні заборонених методів ведення війни і вбивстві 39 мирних жителів Донбасу.
 
У квітні 2015 року його Олексія Чирнія засудили до семи років колонії суворого режиму. Чирній є фігурантом «справи Олега Сенцова», яку ще називають «справою кримських терористів». 
 
Його затримали російські силовики у травні 2014 року, після окупації Криму Росією, і звинуватили, зокрема, у спробі підірвати пам’ятник Леніну в Сімферополі. До нього дев’ять місяців не допускали українського консула, а коли ця зустріч таки відбулася, Чирній повідомив, що до нього застосували тортури. Як заявляв російський адвокат Ілья Новіков, який короткий час захищав Олексія Чирнія (його невдовзі примусово вивели зі справи), українець обмовив себе й інших учасників справи під час слідства і пішов на угоду зі слідством саме через катування.