ООН не змогла припинити російські бомбардування Сирії

09:12, 09.10.2016
ООН не змогла припинити російські бомбардування Сирії

Засідання Радбезу ООН.

Росія скористалася своїм правом вето і заблокувала на екстренному засіданні Ради безпеки ООН внесену Францією резолюцію щодо запровадження режиму припинення вогню у сирійському Алеппо в суботу пізно ввечері за київським часом. ООН знову виявилася безпорадною.

 

Про це повідомляють світові ЗМІ в ніч на неділю.

 

11 з 15 членів Ради безпеки ООН проголосували за підготовлений Францією проект резолюції, 2 утримались, ще 2 - виступили проти. Документ передбачав припинення авіаударів і польотів військової авіації над Алеппо і закликав до перемир'я й доступу до гуманітарної допомоги по всій Сирії.

 

Утім, рішення більшості нічого не варте у випадку, коли його блокує постійний член Радбезу ООН, яким є Російська Федерація, як правонаступник СРСР.

 

Росія наклала вето на резолюцію щодо Сирії в ООН вже вп’яте за більше ніж п’ять років конфлікту в цій країні. Попередні 4 рази Росію підтримував Китай, але цього разу Китай утримався від голосування.

 

Як повідомляє Reuters, також від голосування утрималася Ангола, у той час як Венесуела приєдналася до Росії в голосуванні проти резолюції.

 

Перед розглядом проекту резолюції президент Франції Франсуа Олланд заявив, що країна, яка накладе вето на резолюцію Ради безпеки ООН про заборону на польоти військової авіації над сирійським Алеппо, дискредитує себе в очах всього світу.

 

Ця заява однозначно адресувалася Росії, яка напередодні заявила, що вважає запропонований документ неприйнятним і таким, що провокує її на використання права вето.

 

Мало цього, офіційна Москва підготувала альтернативний проект - про виведення зі східної частини Алеппо збройних загонів ісламістів. Але російська резоляція по Сирії не набрала необхідної кількості голосів: Україна і ще 8 держав голосували проти, ще 2 - утрималися, а 4 підтримали.

 

Проект резолюції щодо Сирії, який просуває Москва, не містить жодного слова про припинення авіаударів по цивільних кварталах Алеппо, яких завдають сили Асада й авіація Росії, спричиняючи масові жертви серед мирного населення.

 

                                                             Віталій Чуркін. 

 

Тож не дивно, що представник Росії при ООН Віталій Чуркін назвав голосування по двох резолюціях щодо Сирії (французькій і російській) «однією із самих дивних мізансцен» в історії організації. Мовляв, всі члени Радбезу ООН розуміють, що жоден проект резолюції по Сирії не буде ухвалений.

 

У свою чергу, постійний представник України при ООН Володимир Єльченко, виступаючи після голосування, зазначив, що підтримка Радбезом ООН французької резолюції могла би запобігти одній з насерйозніших гуманітарних трагедій сучасності, яка насувається.

 

«Історія буде притягати до відповідальності тих, хто не дозволив Радбезу ООН виконувати свої обов'язки. Якби не російське вето, можна було б врятувати тисячі людських життів. Злочини не мають залишатися безкарними... Світ не має жити за нової Сребрениці, Руанди чи Грозного», - зазначив пан Єльченко.

 

Пізніше Володимир Єльченко написав у своєму «Твіттері» на адресу росіян: «Нехай тепер подивляться в очі жителям Алеппо».

 

Як повідомляла «УМ», міжнародне співтовариство неодноразово критикувало масовані сирійські та російські бомбардування житлових кварталів і лікарень в східній частині Алеппо, яку контролюють повстанці. В результаті посилення авіаударів різко зросла кількість жертв серед мирних жителів.

 

За даними сирійських правозахисників, війська режиму Башара Асада в суботу витіснили повстанців з кількох районів на північному сході країни (біля кордону з Туреччиною), на півдні провінції Хама, а також зайняли частину північного передмістя Алеппо і продовжують наступ за підтримки російської авіації, а також іранських, ліванських та іракських сил.