На Житомирщині повернули громаді 95 га лісу, загарбані компанією Фірташа

16:41, 05.10.2016

Прокуратура Житомирщини довела у Вищому адміністративному суді України незаконність вилучення 95 га лісу з метою подальшого видобутку титанової руди підприємством «Межиріченський гірничо-збагачувальний комбінат», яке входить до складу Group DF олігарха Дмитра Фірташа.

 

Ліс мають повернути у комунальну власність.

 

Про це повідомляє прокуратура Житомирської області у середу.

 

Суд підтримав позицію прокуратури щодо визнання протиправним та скасування рішення Житомирської обласної ради про вилучення лісових насаджень площею 95 га з комунальної власності для передачі приватному підприємству.

 

Вищий адмінсуд не задовольнив касаційну скаргу Житомирської облради і залишив у силі постанову Житомирського окружного адмінсуду про задоволення позову прокуратури.

 

За даними прокуратури, ще 28 травня 2015 року Житомирської облрада вилучила на користь ТОВ «Межиріченський гірничо-збагачувальний комбінат» чотири ділянки (загальною площею 95 га) земель лісогосподарського призначення у Володарськ-Волинському районі.

 

Згодом цільове призначення ділянок змінили на використання для видобування титанових руд.

 

Таке рішення облради у прокуратурі назвали протиправним і навели аргументи: зокрема, з порушенням вимог земельного та природоохоронного законодавства з постійного користування вилучили значну площу лісу з подальшою передачею для видобування ільменітових руд (оксид титану) товариству з обмеженою відповідальністю.

 

До речі, «Межиріченський гірничо-збагачувальний комбінат» входить до складу Group DF Дмитра Фірташа і розташований в Іршанську Житомирської області, разом з іншими  двома підприємствами групи – «Іршанським ГЗК» (нині відібраний державою) і «Валки-Ільменіт».

 

Відтак, прокуратура області оскаржила рішення облради у Житомирському окружному адміністративному суді – і той скасував згадане рішення. Однак обласна рада подала касаційну скаргу до Вищого адміністративного суду України.

 

Вища судова інстанція цю скаргу не задовольнила.

 

«За послідовної позиції прокуратури Житомирської області попереджено незаконне вилучення та передачу 95 га багаторічних лісових насаджень суб’єкту господарювання», – наголошують у прокуратура.

 

Нагадаємо, що олігарх Дмитро Фірташ був арештований в Австрії 12 березня 2014 року за запитом влади США. Земельний суд Відня у кримінальних справах обрав йому запобіжний захід у вигляді екстрадиційного арешту, але погодився звільнити його під заставу в 125 млн. євро і зобов'язання не залишати Австрію. 30 квітня 2015 року цей же суд відхилив запит Мін'юсту США про екстрадицію Фірташа в цю країну.

 

Згодом Фірташ заявив журналістам у Відні про наміри повернутися в Україну.