США і Німеччина засуджують російське варварство

08:26, 30.09.2016
США і Німеччина засуджують російське варварство

Контрольовані антиурядовими силами райони Алеппо зазнають масштабних руйнувань.

Президент США Барак Обама і канцлер Німечини Ангела Меркель у телефонній розмові засудили російські «варварські авіаудари» по сирійському Алеппо. Тоді як в Росії побоюються акції мусульман «Всесвітній день гніву й протесту», яку заплановано  на п’ятницю, з нагоди річниці російської операції в Сирії.

 

За результатами телефонних переговорів лідерів обох США і ФРН, Білий дім опублікував офіційну заяву у п’ятницю.

 

У заяві наголошується, що Барак Обама і Ангела Меркель засуджують «варварські авіаудари», які завдають Росія і уряд Сирії на сході Алеппо, адеж там живуть сотні тисяч цивільних людей, половина з яких діти.

 

На думку президента США і канцлера ФРН, Росія та уряд Сирії несуть особливу відповідальність за припинення бойових дій, а також забезпечення доступу гуманітарних місій ООН до важкодоступних регіонів країни.

 

Під час переговорів американський та німецький лідери торкнулися також і українського питання: Барак Обама привітав зусилля «нормандської групи» щодо реалізації Мінських угод. Лідери США і Німеччини закликали сторони конфлікту на Донбасі якомога швидше почати відводити сили від лінії зіткнення.

 

Раніше Держсекретар США Джон Керрі застеріг, що США перебувають «на межі» припинення переговорів з Росією по Сирії. Водночас Росія заявила, що продовжуватиме завдавати авіаудари по підконтрольних повстанцям східних районах сирійського міста Алеппо, всупереч вимогам США припинити бомбардування.

 

Тим не менше, МЗС Росії попередило росіян, що перебувають за кордоном, про можливі провокації у п’ятницю, 30 вересня. Адже саме цього дня виповнюється рівно рік з початку операції російських військ у Сирії: 30 вересня 2015 року президент Росії Володимир Путін отримав дозвіл Ради Федерації на використання військ у цій країні за запитом сирійського лідера Башара Асада.

 

На сайті російського МЗС йдеться про те, що низка ісламських організацій закликала провести у п'ятницю, після традиційної молитви акцію «Всесвітній день гніву й протесту» проти загострення бойових дій у сирійському місті Алеппо.

 

Акцію «Всесвітній день гніву і протесту» запропонував провести «Міжнародний союз мусульманських вчених» (IUMS). Вчені закликали імамів присвятити п'ятничну проповідь темі солідарності з населенням розгромленого Алеппо, який знищується «сирійським режимом і його союзниками».