Нацполіція затримала небезпечних кілерів з банди Вови-Морди (фото)

19:06, 28.09.2016
Нацполіція затримала небезпечних кілерів з банди Вови-Морди (фото)

Затримання організатора замаху на Копитка.

Поліція затримала чотирьох підозрюваних у замаху на відомого львівського бізнесмена Богдана Копитка. Йдеться про замовника, організатора та двох виконавців замаху. Усіх затриманих правоохоронці пов'язують із кримінальним авторитетом на прізвисько «Вова-Морда».

 

Про це повідомили міністр МВС Арсен Аваков, перший заступник глави Нацполіції  Вадим Троян і Генпрокурор Юрій Луценко під час спільної прес-конференції у середу.

 

Правоохоронці нагадують, що замах на Богдана Копитка було вчинено наприкінці серпня 2016 року на трасі «Львів - Рогатин - Івано-Франківськ». Тоді злочинці підрвали автомобіль з кортежу і відкрили по ньому перехресний вогонь. На місці загинуло троє охоронців бізнесмена, але сам пан Копитко не постраждав, оскільки знаходився в іншому автомобілі.

 

«Нами вчора у Києві був затриманий замовник цього злочину. Це найголовніше. Його вже направлено до Львова для проведення слідчих дій. У чому є резонанс? Ця група планувала свій злочин за два місяці до того, як його скоїти», - каже Вадим Троян.

 

За словами заступника голови Нацполіції, організатор пообіцяв виконавцям замовного вбивства 2 млн. 600 тис. гривень, а сама злочинна група складалась із 4 осіб, між якими були розподілені ролі. Прізвище замовника не називають в інтересах слідства. 

 

«За два місяці до скоєння замаху, коли на трасі, де стався злочин, викладали новий асфальт, злочинці заклали керований фугас. Засідки були зроблені в двох місцях, через 3 кілометри було закладено ще 2 фугаси. Під час нападу на кортеж підприємця організатор «працював» з кулеметом, поруч з ним один виконавець був також з кулеметом і мав РПГ-26, інші двоє злочинців вели вогонь по кортежу з автоматів», - повідомив деталі замаху пан Троян.

 

Злочин був чітко спланованим і підготовленим. З місця події вилучили електричні дроти, які вели від воронки після вибуху до лісосмуги, гранатомет РПГ-26 із зарядом, кілька одиниць зброї, радіостанції.

 

У місці вибуху поліцейські виявили спеціальні мітки на деревах на тому відрізку дороги, де була закладена протитанкова міна. Навколо підірваного авто поліцейські знайшли близько 120 гільз від набоїв для автоматичної зброї, а також дві вкопані металеві труби із закладеною вибухівкою, електричні кабелі і вибухові пристрої – навіть під асфальтовим покриттям.

 

За словами Генпрокурора Юрія Луценка, організатору замаху, який є уродженцем Львова, суд обиратиме міру запобіжного заходу в четвер.

 

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков каже, що один з чотирьох затриманих є  колишнім учасником АТО, бійцем добровольчого батальйону «Айдар». Ще один затриманий є громадянином Росії, який прибув на територію України і останні 2 роки займався «такою вільною діяльністю». На фото, яке продемонстрував пан Аваков, видно, що затриманий має на спині велике татуювання у вигляді свастики.

 

 

«Ми знаємо, що ця людина проходила службу в російській армії, і після цього вона була завербована і працювала в фашистських організаціях, які створюють, як ми розуміємо, якраз у Росії. Потім у 2014 році, коли в нас почалися події, він був засланий на нашу територію», - додав пан Троян.

 

Під час обшуків правоохоронці вилучили серйозний арсенал зброї – кулемети, автомати, пістолети, гранати та міни, холодну зброю. У гаражі організатора оперативники знайшли пластид.

 

 

«Судячи з результатів обшуків, банда готувалася до скоєння інших злочинів, у тому числі не тільки на території Львова, але й на території столиці та навколишніх областей. Тому її ліквідація не тільки поставила крапку в розслідуванні скоєння замаху на життя громадянина Копитка, але й імовірних замахів на життя інших громадян України на території інших областей», - переконаний Генпрокурор Луценко.

 

На його думку, мотивом злочину є боротьба кримінальних елементів за сфери впливу.

 

У свою чергу міністр Аваков охарактеризував підприємця Копитка, на якого був скоєний замах: «Підприємець Богдан Копитко, відомий у західних областях України за кличками «Бодя», «Копито», «Долар».

 

У кримінальному провадженні призначено майже 80 експертиз та проведено понад півсотні негласних слідчих розшукових дій. Крім того, слідчі допитали близько ста свідків. Покази частини з них стали цінними для розкриття цього злочину.