На Рівненщині схопили натхненника Поліської народної республіки

12:37, 26.09.2016
На Рівненщині схопили натхненника Поліської народної республіки

Законодавче вирішення "бурштинового питання" знову відкладено (Фото з сайту http://dv-gazeta.info)

Працівники СБУ затримали сепаратиста, який закликав людей до створення такої собі Поліської народної республіки на Рівненщині. Чоловік розповсюджував серед жителів північних районів області листівки із закликами до сепаратизму.

 

Про це повідомила місцевим ЗМІ речник управління СБУ в Рівненській області Інна Ілючок в понеділок.

 

«У листівках, які зловмисник намагався розповсюдити серед жителів північних районів Рівненської області, були заклики щодо ліквідації Української державності, створення на території України незалежного державного утворення так званої «поліської народної республіки», організації масових заворушень», - повідомила пані Ілючок.

 

Слідчі СБУ відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 15 (замах на вчинення злочину)  та ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність України) Кримінального кодексу України. Зловмиснику загрожує покарання обмеженням волі на строк від трьох до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк.

 

Сепаратисту повідомлено про підозру, вирішується питання щодо обрання йому запобіжного заходу.

 

Водночас, як повідомляла "УМ", з осені на Поліссі відновилася скупка бурштину. Паралельно силами  Головної військової прокуратури ГПУ, Нацполіції і СБУ, спільно з бійцями загону спецпризначення КОРД в рамках операції "Бурштин" було затримано кількох осіб, причетних до незаконного видобутку та торгівлі бурштином. Зокрема, було затримано Сарненського прокурора Вадима Топольського. Обшуки були і в Дубровицького прокурора Павла Шкоди.

 

А тим часом законодачвче вирішення "бурштинового питання" знову відкладене. Минулого понеділка у тижневому порядку денному воно опинилося на 90-му місці, а до четверга взагалі зникло із переліку законопроектів, винесених на голосування.