В катівнях Донецька і Луганська патріотам вирізають тризуби на тілі (відео)

14:33, 23.09.2016
В катівнях Донецька і Луганська патріотам вирізають тризуби на тілі (відео)

(Скріншот відео СБУ)

Служба безпеки України збирає свідчення звільнених заручників про факти катувань, яких вони зазнали від бойовиків і російських загарбників на окупованій частині Донбасу. Патріотів тримають в ямах, прострілюють їм коліна і вирізають на тілі тризуби.  

 

Про факти жахливих знущань та катувань над військовими полоненими і цивільними заручниками з боку терористів і окупантів повідомив голова СБУ Василь Грицак у п’ятницю.

 

За словами пана Грицака, спецслужбою загалом зібрано свідчення 124 людей, які скаржились на нелюдську жорстокість та  цинізм бойовиків, які морять голодом, шантажують та вбивають.

 

«Ми збираємо свідчення людей про ці жахливі катування постійно. Катують не лише військовослужбовців, добровольців, але й цивільних – волонтерів, місцевих жителів і навіть священиків», – зазначив голова СБУ.

 

СБУ також оприлюднила точні адреси восьми катівень для полонених на окупованому Донбасі. Згідно з оприлюдненою інформацією, 6 катівень знаходяться у Донецьку, ще 2 – у Луганську. СБУ опублікувала точні адреси цих приміщень.

 

 

Відтак, Служба безпеки передала в  офіс канцлера Німеччини Ангели Меркель та президента Франції Франсуа Олланда свідчення щодо утримання заручників на терторії так званих ДНР та ЛНР.

 

«Я звертаюся до лідерів так званих ЛНР та ДНР. Чому люди у вас сидять у ямах? Чому вони повертаються на батьківщину, а у них вирізані тризуби, прострелені коліна?! Доведіть, що у вас є хоч якась гуманність. Віддайте нам наших людей, їх чекають вдома», - обурився пан Грицак.

 

Голова СБУ зазначив, що міжнародні правозахисні організації не мають доступу до незаконно утримуваних людей на непідконтрольних територіях. Утім, він закликає міжнародних партнерів звертати на увагу на ці жахливі факти і допомагати звільняти людей.

 

Адже, як констатує Василь Грицак, наразі «питання незаконного утримання громадян України в катівнях Донецька і Луганська часто залишаються поза увагою міжнародних правозахисних організацій та медіа».

 

За даними СБУ, наразі співробітниками спецслужби разом із волонтерами і патріотами (на базі центру взаємодії) знайдено та звільнено 3082 особи. З них цивільних – 1484; військослужбовців, правоохоронців та бійців добробатів – 1598. Окрім того, 499 осіб вважаються зниклими безвісти.

 

Бойовики утримують в заручниках ще 111 громадян України. При цьому, ватажки терористичних ДНР і ЛНР передали офіційному Києву список із понад 600 людей, які, як вони вважають, ув'язнені на території України. Тобто бойовики бажають виміняти за кожного українця шістьох своїх поплічників.

 

СБУ також оприлюднила свідчення людей, що зазнали тортур.