Євгена Жиліна могли вбити через гроші з вугільних шахт

08:23, 21.09.2016
Євгена Жиліна могли вбити через гроші з вугільних шахт

Главу терористичної організації "Оплот" Євгена Жиліна могли вбити через конкурентну боротьбу за розподіл грошей, отриманих від продажу донбаського вугілля в Україні та Росії. Такою є одна з версій Слідчого комітету Росії, передає видання "Комерсант".

 

Версія базується на словах Андрія Козара, який супроводжував Жиліна в підмосковському ресторані "Вітерець" перед вбивством, і сам отримав важке поранення. Ще до того, як його забрала швидка, він встиг розповісти поліцейським, що "зустріч стосувалася шахт Донбасу". Чи назвав поранений ім'я людини, з якою мали зустрітися "оплотівці", джерела повідомити відмовилися. За попередньою версією, саме той, з ким Жилін збирався обговорити вугільні проблеми, і міг виявитися вбивцею.

 

Кілер був ретельно загримований: були накладні вуса, спортивні окуляри, на голові панама, за плечима рюкзак. Як показують свідки, він приїхав в ресторан заздалегідь і просидів там близько 20 хвилин, чекаючи лідерів "Оплоту". Вбивця явно побоювався, вважають слідчі, що ті його можуть упізнати.

 

Співрозмовник "Комерсанта", який знав Жиліна, розповідає, що після переїзду в Росію лідер "Оплоту" виявився залучений в напівлегальні схеми з постачання на окуповану терористами територію Донбасу бензину і дизельного палива, які здійснюються олігархом Сергієм Курченко.
 
Вони займалися поставками вугілля, що видобувається на окупованих територіях, причому як в Росії, так і в Україні. За словами співрозмовників газети, деталі цих поставок могли бути відомі ще одному колишньому лідеру харківського "антимайдану" - Костянтину Долгову
 
 
Крім того, незадовго до вбивства лідера Оплоту, детективи обшукували квартири, де проживали члени проросійського угруповання. У Жиліна знайшли кілька розписок про те, що він позичав великі суми грошей. Наприклад, одна з них свідчить про видачу в борг близько півмільйона доларів.