Інтерпол відмовився розшукувати Раїсу Богатирьову

14:02, 19.09.2016
Інтерпол відмовився розшукувати Раїсу Богатирьову

Раїса Богатирьова.

Інтерпол вирішив не втручатися у справу колишнього віце-прем'єр-міністра та екс-міністра охорони здоров'я Раїси Богатирьової, але це рішення не ставить під сумнів звинувачення проти неї. Відтак, Україна й надалі розшукуватиме її, щоб притягнути до кримінальної відповідальності.

 

На цьому наголосив перший заступник начальника робочого апарату Укрбюро Інтерполу  Євген Паніотов у коментарі агенції Укрінформ в понеділок.

 

«Інтерпол не втручається в питання політичного, військового, релігійного, расового характеру. Там проаналізували дану справу, вбачають стосовно конкретної особи політичний контекст, тому на основі цього висновку - згідно свого статуту - Інтерпол не може втручатися у цю справу. Але це не є перепоною для використання Україною інших можливостей чи механізмів. Тобто Інтерпол не ставить під сумнів правопорушення, не ставить якихось обмежень для розшуку цієї особи. І Україна має використовувати інші методи взаємодії, співробітництва з правоохоронцями інших держав для розшуку цієї особи», - сказав підполковник поліції Паніотов.

 

За його словами, комісія Інтерполу дійсно вирішила вилучити з бази даних інформацію про розшук Богатирьової. Отже правоохоронці світу не можуть використовувати канал Інтерполу для обміну інформацією стосовно неї.

 

«Те, що Інтерпол вирішив не втручатися у справу Богатирьової, не означає, що Україна не може в інший спосіб її розшукувати і екстрадувати. Адже злочинців розшукують правоохоронні органи кожної країни», - запевняє пан Паніотов.  

 

Адвокат «регіоналки» Богатирьової Дмитро Бєляєв заявив у понеділок, що це «вперше політика з України добровільно і без судових приписів остаточно зняли з розшуку Інтерполу».

 

«Є призупинені «червоні повідомлення». А от остаточних рішень немає. Офіційно Україна визнала факт рішення секретаріату Інтерполу в Ліоні про відмову в проведенні пошукових заходів у відношенні Богатирьової Раїси Василівни», - каже пан Бєляєв.

 

При цьому, адвокат вважає, що термін на проведення слідчих дій проти Богатирьової в Україні вже завершився.

 

«Максимальний термін кримінального провадження – рік. Стосовно особи більше, ніж рік, не можна проводити слідчі дії», – переконує Дмитро Бєляєв.

 

Нагадаємо, що Раїсу Богатирьову в Україні підозрюють у здійсненні серйозних антидержавних кримінальних злочинів в часи Януковича. У жовтні 2014 року Генпрокуратура оголосила її у розшук.

 

Раїса Богатирьова є фігурантом європейських та американських санкцій проти членів злочинного угрупування Януковича. За неофіційними даними, вона переховується в Росії.