На Донеччині суди звільняють добровольців, які катували і вбивали

10:29, 16.09.2016
На Донеччині суди звільняють добровольців, які катували і вбивали

В’ячеслав Аброськін.

На Донеччині склалася тенденція, коли суди звільняють з-під варти колишніх бійців добровольчих батальйонів, які катували та вбивали людей. В поліції області переконані, що це загрожує життю свідків у кримінальних справах.

 

Про це повідомляє начальник Головного управління Нацполіції Донеччини В’ячеслав Аброськін на своїй сторінці у Facebook  у п’ятницю.

 

«Після такого судівства у співробітників кримінальної поліції опускаються руки. На місці цих суддів, які «бояться тиску», краще б боявся тих, кого вони відпустили. Бо судді також жителі Донеччини і можуть стати такими ж потерпілими від рук звільнених ними злочинців», - написав пан Аброськін.

 

За даними поліції Донеччини, які наводить агенція Укрінформ, загалом в судах області тривають процеси щодо 30 колишніх добробатівців, яких обвинувачують у скоєнні тяжких злочинів. При цьому, суди змінили запобіжні заходи 22-м з них на такі, які «не пов'язані з триманням під вартою», зазначають слідчі поліції.

 

Тому, на думку правоохоронців, жертвам цих «звільнених з-під варти бандитів загрожує реальна небезпека». Постраждалі можуть просто не дожити до суду, або змінити свої свідчення через погрози.

 

В поліції Донеччини зазначають, що за два роки слідчими задокументувано 7 злочинних угруповань, які, прикриваючись статусом добровольчих підрозділів, скоювали тяжкі злочини проти мирного населення.

 

«За цими фактами проведено низку спецоперацій, ретельне досудове розслідування, зібрані беззаперечні докази, в тому числі відеозаписи - усі жертви впізнали своїх мучителів. Але зараз величезна робота поліцейських, які працювали місяцями, аби винні не змогли уникнути відповідальності, зведена нанівець», - йдеться у повідомленні поліції області.

 

За даними правоохоронців, за останні півтора місяці на волі опинилися організатори та члени трьох зухвалих злочинних угруповань: «Людожер», «Барс», а також бандити, які взяли в заручники пенсіонерів у прифронтовій Авдіївці.

 

Як пояснює В’ячеслав Аброськін, варто визнати, що до лав «патріотів-добровольців, які прийшли захищати жителів Донеччини та зупинили російського окупанта, на жаль, потрапили й люди, які очорнюють добровольчі батальйони».

 

«Це люди, які у складі злочинних угруповань скоювали тяжкі злочини, вбивства, викрадення людей, розбійні напади. Наразі по ним триває судовий розгляд, крапку не поставлено. Але буквально в останній місяць суд Покровського району приймає рішення, і всі люди, які були затримані за загальнокримінальні злочини, були відпущені або під заставу, або на поруки того чи іншого депутата місцевої ради чи народного депутата України», - наголосив начальник поліції Донеччини.

 

За словами пана Аброськіна, особливу увагу «до обвинувачуваних колишніх добробатівців у тяжких та особливо тяжких злочинах приділяють здебільшого одні й ті ж самі політики радикального толку».

 

«Наприклад, 26 липня «Людожера» взяв на поруки народний депутат України Юрій Тимошенко, а спільник організатора злочинної групи був відпущений під домашній арешт. 30 серпня під особисту поруку народних депутатів Юрія Тимошенка, Семена Семенченка, Андрія Денисенка та Віктора Кривенка були звільнені з-під варти «Барс» та четверо його «підлеглих». 9 вересня вийшли на волю усі четверо членів злочинної групи, яка здійснила озброєний напад на авдіївських пенсіонерів. За них поручився депутат Андрій Денисенко та депутати Дніпровської обласної ради», - обурюється пан Аброськін.

 

В поліції області зазначають, що через такі ганебні рішення суду, тепер «немає жодних гарантій, що небезпечні зловмисники не будуть мститися тим, хто свідчив проти них».