На Сумщині затримали сепаратиста з Російського культурного центру

08:57, 09.09.2016
На Сумщині затримали сепаратиста з Російського культурного центру

У "Буймерівці" сепаратисти готували юних розвідників.

Слідчі СБУ провели санкціонований обшук за місцем проживання засновника Сумської обласної громадської організації «Російський культурний центр» у рамках справи з розслідування злочинів проти основ національної безпеки України.

 

Про це повідомляє прес-служба прокуратури Сумської області.

 

«В результаті обшуку виявлено та вилучено 20 примірників другого номеру випуску газети і два агітаційних матеріали сепаратистського змісту, пакет з георгіївськими стрічками (702 шт.), прапор Росії тощо», - йдеться у повідомленні.

 

За словами начальника галузевого відділу прокуратури Сумської області Сергія Саєнка, на даний час прокурори і слідчі проводять комплекс скоординованих заходів щодо забезпечення всебічного та об'єктивного розслідування, хід якого контролює керівництво прокуратури області.

 

У той же час, заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і тимчасово переміщених осіб Георгій Тука повідомив, що керівника сумського «Російського культурного центру» затримали.

 

«СБУ і прокуратура провели обшук і затримали жителя Сум, який очолює місцевий осередок «Російського культурного центру»!Пару днів тому я писав про підривну діяельність цього осередку СВР Росії (служби зовнішньої розвідки – Ред.). Сподіваюсь, цю гидоту почистять по всій Україні!» - написав пан Тука у Facebook.

 

Нагадаємо, що в сосновому заповіднику «Буймерівка» Сумської області пройшов літній табір юних розвідників, організований місцевим осередком Російського культурного центру та Організацією юних розвідників, за підтримки представництва Росспівробітництва в Україні. В роботі табору взяли участь 50 молодих українців із Сумщини, Полтави, Харкова, а також гості з Литви.

 

Згодом міністр молоді та спорту України Ігор Жданов звернувся до СБУ і до керівництва облдержадміністрації з вимогою перевірити діяльність цих організацій. Адже, на його думку, в цьому літньому таборі юних розвідників місцеві сепаратисти, разом зі своїми кремлівськими кураторами закликали «до порушення територіальної цілісності України, вели підривну, антидержавну роботу, використовуючи для цього нашу молодь».

 

«УМ» повідомляла, що окрім ранкової зарядки і прогулянок по заповіднику, з дітьми проводили ідеологічні розмови.

 

«Варто пам'ятати і шанувати справжніх героїв, які боролись на нашій землі у різні часи, а не співати дифірамби вбивцям, засудженим історією», - йшлося в описі програми табору.

 

Учасників табору закликали вивчити давню кирилицю, слухати «улюблені пісні про головне», а не хіти Євробачення.