Біля Одеси спецпризначенці СБУ штурмом узяли турецьке судно (фото)

16:41, 05.09.2016
Біля Одеси спецпризначенці СБУ штурмом узяли турецьке судно (фото)

Турецьке вантажне судно Mehmet Unlu.

Сигнал  SOSнадійшов до порту «Південний», що на Одещині з турецького вантажного судна Mehmet Unlu в ніч на понеділок. На судні, яке йшло з вантажем металоконструкцій з Миколаєва до Йорданії, трапився бунт. Тож його штурмом узяли бійці спецпідрозділу СБУ «Альфа» на світанку.

 

Про це повідомляють у соцмережах та на офіційних сайтах СБУ, Державна прикордонна служба України і представники порту «Південний» у понеділок.

 

«Сигнал SOS надійшов з корабля в неділю о 23:25 з судна Mehmet Unlu, яке дрейфувало поблизу порту «Південний». Люди кричали і кликали на допомогу. Вочевидь, стався бунт. Двоє матросів з ножами напали на інших членів екіпажу, в тому числі – капітана. Частина екіпажу знеструмила судно і забарикадувалася», - написав на своїй сторінці у Facebook  глава групи терміналів ТІС порту «Південний» Андрій Ставніцер.

 

 

За його словами, диспетчери викликали буксир Champion який прийшов на допомогу і відбуксирував судно далі від каменів. При цьому, члени екіпажу повідомили, що уся рубка була в крові. Капітан також втратив багато крові.

 

Пан Ставніцер додав, що на допомогу прийшли бійці спецпідрозділу СБУ «Альфа» і прикордонники, які «ситуацію взяли під контроль».

 

 

У свою чергу Державна прикордонна служба з посиланням на турецьке консульство підтвердила цю інформацію, додавши, що сигнал SOS направив капітан. За даними прикордонників, ножові поранення отримали четверо членів екіпажу, вони госпіталізовані.

 

Як повідомляє прес-центр СБУ, бійці спецпідрозділу «Альфа» звільнили п’ятьох заручників, яких двоє матросів захопили на турецькому судні у територіальних водах України.

 

«Частина екіпажу забарикадувалась, переховуючись від нападників. Після екстреної наради антитерористичного штабу СБУ в Одеській області, в якій також брали участь представники прикордонної служби, поліції, ДСНС та адміністрації порту «Південний», було прийнято рішення про силове визволення захоплених членів екіпажу», - йдеться у повідомленні СБУ.

 

 

У спецслужбі додають, що «альфівці» вдало провели штурм корабля, затримали злочинців та звільнили заручників. Прес-центр СБУ також оприлюднив фото зі звільненого  турецького судна.

 

Поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 3 ст. 278 (угон або захоплення морського судна) Кримінального кодексу України. Наразі слідчі дії тривають.

 

Загалом 14 членів екіпажу зняли на берег для з’ясування ситуації. На місце викликали турецького консула. На судні поки що перебуває троє членів екіпажу, а також спецпризначенці СБУ.