Скнилівська трагедія: через 10 років у Страсбурзі винесли рішення по двом позовам проти України

15:56, 01.09.2016
Скнилівська трагедія: через 10 років у Страсбурзі винесли рішення по двом позовам проти України

Розгляд справи в Страсбурзькому суді тривав рівно 10 років.

Європейський суд з прав людини у Страсбурзі 1 вересня виголосив рішення по двом позовам проти України у зв'язку зі Скнилівською катастрофою 2002 року - "Міхно проти України" і "Світлана Атаманюк та інші проти України". Відповідне рішення опубліковане на сайті суду. 
 
Згідно скаргами, родичі загиблих вважали, що держава Україна порушила статтю 2 Європейської конвенції з прав людини, в якій говориться: "Право кожного на життя охороняється законом. Ніхто не може бути умисно позбавлено життя інакше ніж на виконання смертного вироку суду".
 
Семеро суддів Страсбурзького суду вирішили, що скарга на Україну в даному випадку не є обгрунтованою, оскільки країна не приховувала Скнилівський інцидент і провела повне розслідування катастрофи.
 
У Страсбурзі зазначили, що офіційне розслідування спеціально створеною для цього державною комісією відкрилося в день катастрофи, а його висновки були оприлюднені через кілька місяців. Кримінальне розслідування, також відкрите в день аварії, призвело до покарання в березні 2006 року п'ятьох військових офіцерів.
 
"Суд вирішив, що в обох випадках розслідування інциденту було достатньо незалежним, адекватним і швидким, а заявники мали достатній доступ до процесу", - йдеться в повідомленні суду.
 
При цьому, за однією зі скарг суд виявив порушення іншої статті Європейської конвенції з прав людини - щодо справедливої ​​сатисфакції у тому, що сім'я Міхно тривалий час не могла домогтися виплати компенсації від держави, не зважаючи на рішення національних судів на їхню користь. За що суд присудив Україні компенсувати сім'ї 3600 євро та 360 євро на покриття юридичних витрат.
 
Слід також відзначити, що розгляд справи в Страсбурзькому суді тривав рівно 10 років: скарги родичів загиблих були зареєстровані в ЄСПЛ 30 серпня і 1 вересня 2006 року.
 
Нагадаємо, 27 липня 2002 року під час авіашоу на Скнилівському аеродромі під Львовом на глядачів упав літак. Внаслідок падіння винищувача Су-27УБ у натовп глядачів загинуло 78 осіб, з яких 28 дітей, та постраждало понад 250 осіб.
 
За кількістю загиблих це найбільша катастрофа в історії авіаційних шоу.
 
Подружжя львів'ян Сергій і Тетяна Міхно, а також четверо членів сім'ї Михайлов - Наталя, Андрій і їх дочки Наталя і Андріана виявилися в епіцентрі катастрофи та загинули на місці.
 
Позови до базованого в Страсбурзі ЄСПЛ подали їх родичі - львів'янки Ніна і Анастасія Міхно, бабуся і її онука, а також сестри Світлана і Людмила Атаманюк, їхня покійна мама Ганна Атаманюк і племінниця Світлани Анна Лоскутова - родичі сім'ї Михайлових.