Великобританія закликала Кремль звільнити Умерова

21:43, 31.08.2016
Великобританія закликала припинити примусове затримання і лікування в психіатричній лікарні заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова. Цю заяву розповсюдило посольство Великобританії в Україні.
 
У дипломатичному відомстві закликали російську владу поважати міжнародні стандарти прав людини та надати ту медичну допомогу, яка йому дійсно необхідна.
 
"Очевидно, стандарти щодо забезпечення прав людини в Криму не дотримуються, і ми продовжуємо закликати Російську Федерацію надати негайно безперешкодний доступ всім міжнародним правозахисним моніторинговим установам. Ми не визнаємо і не будемо визнавати незаконну анексію Криму. Росія повинна повернути Крим Україні", - заявили британські дипломати.
 
Нагадаємо, раніше Держдеп США також закликав Росію припинити примусове лікування в психіатричній лікарні Ільмі Умерова.
 
Окупаційна влада Криму звинуватили Умерова в публічних закликах до сепаратизму щодо територіальної цілісності державних кордонів Росії. Приводом став виступ Умерова в Києві в ефірі кримськотатарського телеканалу ATR, де він говорив про необхідність повернення Криму під юрисдикцію України.
 
11 серпня в окупованому Криму в судовому порядку окупанти призначили примусову психіатричну експертизу Ільмі Умерову. 21 серпня стан Умерова різко погіршився.
 
28 серпня в окупований Крим прибув адвокат Марк Фейгін для роботи зі звільнення Умерова з психіатричної лікарні. 29 серпня, за повідомленням Фейгіна, Ільмі Умерова не вдалося звільнити з лікарні, хоч до того слідчий обіцяв його відпустити.
 
Як повідомив адвокат затриманого Микола Полозов, в Умерова погіршився зреніечерез тортури "психіатричною експертизою".