Узбекистан святкує 25-річчя незалежності за скороченою програмою

18:33, 31.08.2016

 

В Узбекистані скорочено заплановані з 31 серпня по 2 вересня урочисті заходи, присвячені святкуванню 25-річчя незалежності країни у зв'язку з інсультом беззмінного президента Іслама Карімова. Про це повідомляє узбецька служба Радіо Свобода.
 
Зокрема відмінено святковий концерт, запланований на 31 серпня, який традиційно відвідував президент країни. Не відбулось й заходу з нагоди Дня пам'яті жертв репресій, який відзначається 31 серпня. Раніше у цей день меморіальний комплекс "Шахідлар хотірасі" (Пам'яті жертв репресій) в Ташкенті відвідував глава держави і все керівництво країни.
Під питанням - проведення змагань під девізом "Життя моя, доля моя - рідний мій, неповторний Узбекистан!", кількох фестивалів та оглядів, запланованих на 31 серпня.
 
А от в Національному парку імені Алішера Навої в Ташкенті, як і планувалося, проходяь народні гуляння та концерти.
 
Чи відбудуться заплановані на 1 вересня народні гуляння, заплановані в містах і селах країни, наразі невідомо.
 
Сьогодні жителів Узбекистану зі святом привітала молодша дочка глави держави Лола Карімова-Тілляева. Вона подякувала за побажання якнайшвидшого одужання її батькові.
 
Нагадаємо, 28 серпня кабінет міністрів Узбекистану повідомив, що президент країни Карімов перебуває на стаціонарному лікуванні, та проходить медичне обстеження.
 
29 серпня Лола Карімова-Тілляева повідомила про госпіталізацію батька в реанімацію після перенесеного ним інсульту. "Через мозкового крововиливу, яке сталося в суботу вранці він госпіталізований і знаходиться в реанімаційному відділенні. Стан його оцінюється як стабільний", - зазначила вона.
 
Увечері того ж дня інформаційне агентство fergananews.com повідомило про смерть 78-річного Карімова.
 
Влада Узбекистану офіційно не повідомлє про стан здоров'я Карімова та не коментує припущення про його смерть.
 
Ісламу Карімову 78 років. Він народився 30 січня 1938 року в Самарканді Узбецької РСР. З 1989 по 1991 рік обіймав посаду першого секретаря Центрального комітету Комуністичної партії Узбекистану. Після здобуття республікою незалежності Карімов в 1990-1992 роках був головою уряду, потім став президентом. У 2015 році був переобраний на черговий семирічний термін.
 

 

Державна незалежність Узбекистану була проголошена 31 серпня 1991 року на позачерговій сесії Верховної Ради республіки. Відповідною постановою перший день вересня був затверджений Днем незалежності.