У Львові приватні перевізники ідуть на страйк через пільговиків

07:29, 30.08.2016

У Львові запланований страйк перевізників - понад третина маршруток міста у вівторок можуть не виїхати на роботу.

"Причина страйку - велика кількість пільговиків і відсутність компенсації за їх перевезення", - повідомляє громадська організація "За якісний транспорт".

Як запевняють організатори страйку, Вільна профспілка пасажирських перевізників та Асоціація вільних профспілок автотранспортників, протест підтримають орієнтовно 200 автобусів із 500, що зараз курсують Львовом.

Страйк планують провести на головних вулицях міста.

Водночас приватних перевізників не підтримують автотранспортні підприємства, що орендують у них автобуси. Про це під час прес-конференції сказав Ігор Сеник, голова Вільної профспілки пасажирських перевізників.

"Зараз по всіх АТП проводяться термінові збори, де власникам маршруток погрожують відмовою від їхніх послуг, якщо вони братимуть участь у цій акції. А тому скільки маршруток точно не виїде на рейс, ми не можемо сказати, орієнтовна кількість від 100 до 200 автобусів", - сказав Сеник.


Разом з тим перевізники заявляють, що ця акція спрямована не проти пасажирів, а проти влади, яка сприяє монополізації у сфері перевезення у Львові. В асоціації наголошують, що зараз водій повинен і вести автобус, і брати кошти за проїзд, і слідкувати за пільговиками, а через це виникають дорожньо-транспортні пригоди та конфлікти.

Крім того, перевізники заявляють, що АТП – фірми, які орендують у них автобуси, не компенсують їм кошти за перевезення пільговиків, хоча з міського бюджету ці гроші виділяються.

"Зараз приватні підприємці, які здають свої автобуси в оренду АТП, не отримують компенсації за веревезення пільговиків. Усі кошти залишаються у керівництва АТП. Виходить, що підприємці змушені возити пільгові категорії населення за свій кошту той час, коли на це виділяються кошти з бюджету", - додав голова асоціації автомобілістів Андрій Корчинський.

У якій формі відбуватиметься акція протесту – поки невідомо. У перевізників є два варіанти: приїхати та припаркувати маршрутки під міською радою Львова або ж просто не виїхати на рейс.

"Страйк неодмінно викличе тягнучки та корки, тому просимо завчасно виходити із дому. Зі своєї сторони ми звертаємось до ЛКП "Львівелектротранс" / Lvivelektrotrans та просимо збільшити кількість тролейбусів та трамваїв на маршрутах в цей день", - йдеться у повідомленні приватних перевізників. Активісти асоціації просять пасажирів бути взаємовічливими, а водіїв приватних авто підбирати мешканців, які очікуватимуть громадський транспорт на зупинках.

Тим часом львівські АТП оприлюднили спільну заяву, що не підтримують заколотників і не мають наміру піддаватися на відверті провокації та дестабілізувати ситуацію в місті. Мовляв, це ініціатива лише деяких власників приватних автобусів, які орендують їх на окремих міських маршрутах. Саме вони, йдеться у повідомленні перевізників, і підбурюють водіїв не виїжджати у вівторок на рейси.